La Vanguardia (Català-1ª edició)

Front comú de les ciutats metropolit­anes contra els ocupes

Exigeixen més recursos per evitar la proliferac­ió d’usurpacion­s il·legals d’habitatges

- FEDE CEDÓ

Els municipis de la segona corona metropolit­ana han tornat a aixecar la veu per reclamar l’ajuda de les administra­cions per fer front a una pràctica delictiva que creix descontrol­adament, les ocupacions il·legals d’habitatges, especialme­nt les associades amb grups organitzat­s, les màfies de l’habitatge, que converteix­en una mancança social en un acte delictiu.

“Estem molt sols en això, com a municipis”, reconeix l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, al seu torn presidenta de l’associació Arc Metropolit­à, que agrupa nou ciutats de la conurbació barcelonin­a. En una reunió ahir a Vilanova i la Geltrú, van aprovar una resolució en què exigeixen l’adopció de noves mesures, “més correspons­abilitat i més recursos” per fer front a la proliferac­ió de les usurpacion­s il·legals d’habitatges.

Una gran part de les ocupacions que tenen lloc al territori català són conflictiv­es i sovint traumàtiqu­es per als afectats. Hi coincideix­en els alcaldes de les ciutats més perjudicad­es, com, per exemple, la capital del Maresme, Mataró, on només l’any passat es van registrar 573 ocupacions il·legals i 192 temptative­s. “Per això és clau sumar aliances per lluitar contra aquesta delinqüènc­ia”, assegura David Bote, alcalde de Mataró, després d’haver picat a totes les portes possibles per demanar ajuda, “des del president de la Generalita­t fins al conseller d’Interior”. Fins i tot, des de Mataró han elevat el cas al Parlament Europeu, a través d’un col·lectiu veïnal i el Col·legi d’Advocats, la portaveu del qual, la degana Maria Pastor, va comparèixe­r per reclamar canvis legislatiu­s, com ara propiciar els desnonamen­ts en 48 hores.

Mesures legals, judicials i més instrument­s que permetin als municipis atendre les situacions de vulnerabil­itat real i, alhora, lluitar contra la proliferac­ió d’ocupacions il·legals conflictiv­es, que moltes vegades sumen un component delictiu amb les màfies que se’n lucren.

“Cal començar a canviar la visió de mantenir certa permissivi­tat davant l’ocupació que hi ha a Catalunya”, coincideix­en a afirmar els alcaldes de Sabadell i Mataró. Aquesta situació propicia que la comunitat autònoma lideri el rànquing d’usurpacion­s delictives, amb un 42% de les de l’Estat. I,

Els alcaldes demanen que Catalunya deixi de ser “tan permissiva” amb les ocupacions

L’alcalde de Mataró és partidari d’un nou Pla de Barris per millorar la qualitat de vida als barris

d’aquest total, un 74%, 4.229 de 5.689, es concentren a la província de Barcelona.

Les ocupacions il·legals, segons els representa­nts municipals, no només deterioren la pau social a les comunitats, sinó que també atien les zones més deprimides socioeconò­micament, “barris degradats amb problemes de convivènci­a gravíssims”, incideix Farrés. Darrere de cada ocupació violenta queda una comunitat de veïns degradada, amb poques o nul·les possibilit­ats de rehabilita­ció.

Precisamen­t per instaurar la pau social als barris fracturats per l’ocupació, David Bote és partidari d’impulsar noves mesures de transforma­ció urbana i millora de la qualitat de vida dels veïns, com va ser el Pla de Barris, el programa de la Generalita­t, de què “no s’ha sabut mai més res”, critica.

Des de l’Arc Metropolit­à exigeixen mesures també al Govern espanyol. Advoquen per una reforma urgent de la normativa que permeti una millor cobertura policial i que s’aclareixi la tipificaci­ó de delictes de violació de domicili i usurpació de la propietat, així com que

 ?? AVI   RI ?? Els veïns d’aquesta promoció de Sant Pere de Ribes, al Garraf, lluiten contra l’ocupació il·legal d’una dotzena de pisos
AVI RI Els veïns d’aquesta promoció de Sant Pere de Ribes, al Garraf, lluiten contra l’ocupació il·legal d’una dotzena de pisos
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain