La Vanguardia (Català-1ª edició)

El palau de les Missions va patir un final llarg i patètic

-

El palau de les Missions va ser un dels molts que completave­n l’ampli ventall d’edificis que van poblar Montjuïc durant l’Exposició Internacio­nal del 1929.

Va ser inaugurat el 29 de juny. Estava destinat a concentrar la històrica tasca evangelitz­adora d’abast mundial de les comunitats religioses catòliques.

Per solemnitza­r amb pompa i també signe popular aquell acte, va irrompre en escena una vistosa processó començada a l’embocadura del carrer Tarragona. Al llarg del recorregut fins al palau Nacional s’hi amuntegava una gentada enorme.

Obria la comitiva una secció muntada de la guàrdia municipal, seguida per una sèrie de vehicles amb nens d’escoles religioses que duien vistosos vestits típics orientals, asiàtics i americans. A continuaci­ó, dos nens amb abillament àrab muntats en camells. Seguia la banda de música de la Casa de Caritat i una llarga fila de cotxes engalanats i més nens amb vestits folklòrics. Tancava la comitiva una espectacul­ar carrossa tirada per vuit cavalls guarnits portadora de les relíquies de sants missioners en mans de nenes vestides d’àngels.

Les autoritats esperaven la

Va ser presó, refugi d’indigents, centre d’acolliment de damnificat­s i barraquist­es

seva arribada a la terrassa del palau Nacional; les presidia l’infant Don Fernando. I es van afegir a la processó, camí del palau, acabat d’aixecar cap al palauet Albéniz.

Havia estat projectat per l’arquitecte Antoni Darder, autor també dels palaus Espanya, Art Modern i del pavelló

Tabacs de les Filipines.

El dedicat a les Missions era el menys encertat. Enviava una horitzonta­litat molt ancorada. La planta evocava una lleu inspiració romànica, mentre que la visible cúpula octogonal era de línia renaixenti­sta.

Tots els instituts i congregaci­ons tenien un lloc assignat; els més atractius eren els de la Xina, el Japó i Indoxina.

Quan va ser imposada la dictadura franquista, va ser improvisat com a presó. El 1953 va passar a ser un centre d’acolliment i distribuci­ó d’indigents. El 1962 va servir de refugi temporal de damnificat­s a les inundacion­s del Vallès. Finalment, va rebre els barraquist­es expulsats del Somorrostr­o. En un lamentable estat d’abandoname­nt, era clar que havia de ser condemnat a la demolició; en efecte, va ser escombrat per deixar pas als elegants jardins Joan Maragall. ●

 ?? ?? Va ser construït per a l’Exposició Internacio­nal del 1929
Va ser construït per a l’Exposició Internacio­nal del 1929

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain