La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’‘unicorn’ txec Rohlik adquireix Ulabox

La firma de súpers en línia invertirà 50 milions a Espanya

-

El grup txec Rohlik ha comprat Ulabox, un dels primers supermerca­ts en línia d’Espanya, fundat a Barcelona l’any 2010.

L’operació ha implicat la venda d’un 100% de les participac­ions de la firma, que estava en mans d’un dels fundadors, Jaume Gomà, que en tenia més d’un 50%, i un grup de 20 petits inversors. Fonts pròximes a l’operació asseguren que “Rohlik ha pagat 2,5 milions per sufragar el deute que Ulabox tenia amb els bancs i Enisa”. A canvi, “els propietari­s de l’empresa emergent han rebut un pla de stock options que els atorga accions de Rohlik en cas d’una sortida a borsa”.

Amb aquesta operació, Rohlik, una empresa unicorn (valorada en més de 1.000 milions), preveu desembarca­r a Espanya i invertir 50 milions al llarg dels pròxims cinc anys. “El grup operarà sota la marca Sezamo.es. Primer arribarà a Madrid i després s’expandirà a altres ciutats”, apunta

Gomà, que serà el màxim responsabl­e del grup a Espanya. De moment, la marca Ulabox continuarà operant a Barcelona fins que Sezamo.es arribi a la ciutat.

Per a l’aterratge al mercat espanyol, Rohlik preveu contractar 200 persones aquest any, a més d’incorporar-hi els 20 treballado­rs d’Ulabox. El grup també té previst inaugurar un hub digital a Barcelona, el primer que obrirà fora de Praga, on té la seu central. “Estem buscant entre 50 i 100 treballado­rs especialit­zats en Android i Java”.

Rohlik factura 300 milions (resultats del 2020) i opera a la República Txeca, Hongria, Àustria i Alemanya. Des del seu naixement el 2014, ha aixecat més de 340 milions de fons, com ara Index Ventures o Partech.

Gomà valora positivame­nt la nova etapa dins d’aquest gegant del súper en línia. “Rohlik aportarà recursos per continuar oferint al consumidor productes frescos i de qualitat. Es nodreix d’acords amb marques d’alimentaci­ó i petits comerços. Opera amb una xarxa de magatzems i també té repartidor­s propis. Garanteix els lliurament­s en un termini inferior a tres hores”.

Des que es va crear, Ulabox sempre es va posicionar com un súper de gamma mitjana alta. Els últims anys estava immers en un procés de reestructu­ració logística, que va obstaculit­zar-ne el creixement durant la pandèmia. A més, fonts del mercat asseguren que l’empresa va patir la competènci­a del canal en línia dels grans supermerca­ts tradiciona­ls. El seu negoci anava en descens. Va facturar 10,8 milions el 2019, 8,9 milions el 2020 i 6 milions el 2021. L’empresa tampoc no va ser capaç d’obtenir beneficis: va registrar unes pèrdues de 3,2 milions el 2020. ●

El comprador assumeix un deute de 2,5 milions i crearà un ‘hub’ digital a Barcelona

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Jaume Gomà, cofundador d’Ulabox, que ara serà el màxim responsabl­e de Rohlik a Espanya
LLIBERT TEIXIDÓ Jaume Gomà, cofundador d’Ulabox, que ara serà el màxim responsabl­e de Rohlik a Espanya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain