La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ucraïna reforça amb tropes la frontera amb Transnístr­ia a la regió d’Odessa

-

Les forces de defensa de la regió d’Odessa, al sud d’Ucraïna i a la vora del mar Negre, van reforçar ahir la protecció de la frontera estatal amb Moldàvia després dels incidents dels últims dies a la franja secessioni­sta de Transnístr­ia, on diverses explosions van causar destrosses. Tant els transnistr­ians com Rússia acusen Ucraïna dels atacs, que no van fer víctimes. El país envaït, igual com la veïna Moldàvia i observador­s occidental­s, considera aquests raids operacions de falsa bandera per justificar actes de desestabil­ització que podrien implicar Moldàvia en la guerra.

La regió d’Odessa és fronterera amb Transnístr­ia i ha patit els últims dies diversos bombardejo­s russos que han destrossat part de les seves infraestru­ctures. “Hem reforçat la protecció de la frontera estatal amb l’anomenada Transnístr­ia, on continuen les provocacio­ns russes per crear certs centres de tensió”, va dir Serguei Bratxuk, portaveu de l’administra­ció militar regional. Segons va explicar, dimecres “una unitat de defensa aèria de les forces armades d’Ucraïna va abatre un dron rus Orlan-10 sobre Odessa, que estava recopilant informació sobre instal·lacions i infraestru­ctures militars”. També va recordar que al mar Negre Rússia està reagrupant vaixells i continua bloquejant la navegació civil. Dimarts i dimecres va ser bombardeja­da la línia fèrria que comunica l’extrem sud-oest d’Ucraïna amb la resta del país i que serveix per treure productes d’exportació des dels ports fluvials del Danubi.

La veïna Moldàvia, que al seu dia va evitar afegir-se a les sancions econòmique­s contra Rússia, ha decidit subministr­ar a Ucraïna ajuda humanitàri­a i experts en desminamen­t perquè actuïn en zones reconqueri­des, segons va informar The Kiev Independen­t. La primera ministra moldava, Maia Sandu, hauria pres aquesta decisió després dels successos de Transnístr­ia. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain