La Vanguardia (Català-1ª edició)

Biden destina 33.000 milions a l’“ajuda contínua” a Ucraïna

Washington vol donar al país envaït el que requisi a les elits russes

- FERNAN M GARCÍA Washington. Correspons­al

El president dels Estats Units va proposar dijous al Congrés l’aprovació d’un paquet de 33.000 milions de dòlars per armar Ucraïna “sense interrupci­ó” i ajudar els seus ciutadans i Govern a trampejar la invasió russa. La nova injecció econòmica és més del doble de l’aprovada el mes passat amb la mateixa destinació per 13.600 milions: una dotació que Joe Biden va avançar fa dies que estava gairebé esgotada. La quantia del nou paquet confirma, a més a més, la determinac­ió del líder dels Estats Units de proporcion­ar armaments i ajuda humanitàri­a a Ucraïna fins al final de la guerra.

Segons portaveus de la Casa Blanca, els 33.000 milions haurien de permetre donar un fort impuls a la contraofen­siva de l’exèrcit ucraïnès i cobrir les seves necessitat durant uns cinc mesos.

El pressupost inclou més de 20.000 milions en assistènci­a militar a la nació envaïda i reforç de les defenses dels països veïns; més de 8.500 milions per mantenir el funcioname­nt del govern que lidera Volodímir Zelenski, i 3.000 milions més per a aliments i programes humanitari­s destinats als civils, incloent-hi els més de cinc milions de refugiats que han fugit de la guerra.

“El preu d’aquesta lluita no és barat, però cedir davant l’agressió seria més costós”, va dir Biden quan va anunciar el pla pressupost­ari. “És fonamental que aquest finançamen­t s’aprovi de pressa. No hi ha temps per perdre. Hem d’actuar immediatam­ent”, va dir.

Biden també vol que el Congrés atorgui a la seva Administra­ció les facultats necessàrie­s per convertir en ajuda a Ucraïna els béns requisats als “nois dolents” que són els oligarques russos pròxims a Putin, incloent-hi els seus iots, mansions i comptes als Estats Units.

El líder proposa que el Congrés institueix­i un delicte contra els qui, expressame­nt, “tinguin guanys obtinguts per tractes corruptes amb el govern rus”. I demana a la cambres que, a fi de donar temps als investigad­ors, dupliquin el termini de prescripci­ó per a delictes de blanqueig de diner estranger, fins als 10 anys. La reforma es completari­a amb una ampliació del concepte d’“extorsió” per incloure-hi els intents d’evadir sancions com les imposades a Rússia. ●

El president proposa instituir un delicte contra els qui es lucrin gràcies a “tractes corruptes amb Moscou”

 ?? IM W T  ! /  F" ?? Biden durant l’anunci
IM W T ! / F" Biden durant l’anunci

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain