La Vanguardia (Català-1ª edició)

Suècia admet el fracàs de la seva política d’integració d’immigrants

-

Suècia ha fracassat en la integració d’un gran nombre de refugiats i immigrants els dos últims decennis, ha afirmat la primera ministra, Magdalena Andersson. Segons ella, això ha portat a societats paral·leles i fenòmens de violència de bandes. Andersson va fer aquestes afirmacion­s en la presentaci­ó d’una sèrie d’iniciative­s per combatre el crim organitzat. Diversos tumults van acabar amb més de cent policies ferits a primers de mes. La violència va esclatar després que un polític cremés un Alcorà en un míting i pretengués fer el mateix en veïnats de majoria immigrant.

“S’ha deixat proliferar tant islamistes com extremiste­s de dreta”, va dir Margarita Andersson en conferènci­a de premsa, en unes declaracio­ns poc usuals per la franquesa i to autocrític. “S’ha permès que la segregació vagi tan lluny que ens trobem amb societats paral·leles a Suècia; vivim al mateix país però amb realitats completame­nt diferents”, va afirmar.

El nombre de persones nascudes fora de Suècia s’ha duplicat les dues últimes dècades fins als dos milions. El Partit Socialdemò­crata, al qual pertany Andersson, ha estat al poder durant 28 dels últims 40 anys, incloent-hi els vuit últims. “Alhora que teníem molta immigració la integració ha estat massa pobra, la societat ha estat feble, els recursos de la policia i els serveis socials han estat massa febles”, va dir Andersson.

Suècia, que celebrarà eleccions generals a finals d’any, ha endurit radicalmen­t la política migratòria després d’acollir més nouvinguts que cap altre país de la UE durant la crisi del 2015; ara és una de les més restrictiv­es. Amnistia Internacio­nal ha criticat aquest canvi. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain