La Vanguardia (Català-1ª edició)

Erdogan visita l’Aràbia Saudita per fer les paus amb Muhammad bin Salman

- JORDI JOAN BAÑOS Istanbul. Correspons­al

Recep Tayyip Erdogan va començar ahir a Jiddah una visita de dos dies a l’Aràbia Saudita que vol capgirar una dècada de males relacions. Aquestes relacions van tocar fons el 2018, quan el periodista saudita Jamal Khashoggi va ser assassinat en el seu propi consolat d’Istanbul i els serveis secrets turcs van anar filtrant la veritat, per a més enrojolame­nt del príncep hereu Muhammad bin Salman.

D’aquí l’expectació per la trobada entre l’home fort del regne i el president turc, que també haurà de saludar el rei Salman –malalt– abans de prosseguir a la Meca, aquests últims dies de Ramadà.

Erdogan no trepitjava l’Aràbia Saudita des del 2017 i aquesta visita no hauria estat possible si no s’hagués tancat aquest mateix mes el cas Khashoggi als jutjats turcs. Formalment, el cas ha estat transferit a Riad.

Pragmatism­e i necessitat estan portant el govern turc a reparar les relacions que més s’han anat deterioran­t des de l’esclafamen­t de les primaveres àrabs, com per exemple els Emirats o, ara, l’Aràbia Saudita. Tenen en comú que tots mantenien molt més bona relació amb Donald Trump que amb l’actual inquilí de la Casa Blanca.

D’altra banda, Erdogan necessita inversions amb urgència per crear llocs de treball, amarrar la lira turca –que es va depreciar un 44% l’any passat– i contenir la inflació, que supera ja un 61%, quan falta un any per a les eleccions.

A l’escaleta, Erdogan ha declarat que la seva visita “obeeix a la voluntat comuna d’inaugurar una nova era de cooperació, com a països germans”.

El suport d’Ankara a Qatar davant el bloqueig imposat pels seus veïns àrabs –avui feliçment superat– va provocar al seu dia el veto oficiós del regne a la major part de les importacio­ns turques i fins i tot a les seves sèries.

Després d’haver rebut ja el president d’Israel, a Erdogan li queda el glop més amarg, que és estrènyer la mà del general egipci Al-Sissi, nèmesi dels Germans Musulmans. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain