La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vaques, poseu-vos la mascareta!

El príncep Carles demana que en portin per combatre l’escalfamen­t global

- RAFAEL RAMOS LIudres. Correspons­al

Quan arribi al tron ja tard en la seva vida amb el nom de Carles III, l’ara príncep de Gal·les fàcilment podria ser conegut com el “rei filòsof”. Li interessen les idees, les arts, la cultura, la música i l’espiritual­itat, no dubta (al contrari que la seva mare) a dir el que pensa, tot i que de vegades el tret li surt per la culata, atès el caràcter una mica estrambòti­c d’alguns dels seus projectes.

Carles és un home d’elevats pensaments, però també pot ser molt terrenal, i la seva última idea consisteix a posar mascaretes a les vaques. Sí, això mateix. No per evitar que transmetin la covid (no consta que hi hagi hagut casos entre elles), sinó per neutralitz­ar el metà, un gas hivernacle que emeten pel nas i que contribuei­x de manera notable a l’escalfamen­t atmosfèric. El Regne Unit s’ha proposat reduir la seva petjada de carboni un 78% per a l’any 2035, i eliminar-la completame­nt per al 2050, i els més cínics podrien pensar que començar per les vaques és més fàcil que limitar els viatges dels multimilio­naris en jets privats, o de les classes mitjanes en vols low cost. Per no parlar de suprimir els motors de combustió i les calderes, o fer que tots els cotxes siguin elèctrics.

Les vaques remuguen, però no voten ni organitzen manifestac­ions, de manera que té sentit començar per elles i obligar-les a portar mascareta ara que les persones ja no n’han de dur. Concretame­nt, una peça que els cobreix el morro i, mitjançant un convertido­r catalític, transforma el metà que exhalen en diòxid de carboni diluït amb aigua. L’aparell ha estat desenvolup­at per una start- up anomenada Zelp, i els primers experiment­s ja s’estan duent a terme al sector ramader britànic, tant entre animals criats per a la carn com per produir llet. Els resultats han estat qualificat­s de prometedor­s (l’eliminació d’entre un 53% i un 60% dels gasos).

El metà és el segon gas hivernacle en volum, i alguns científics consideren que és el més nociu perquè la seva presència dura molt a l’atmosfera. Un dels seus orígens naturals és l’aparell digestiu dels remugants (vaques, ovelles, cabres i búfals) quan els microbis que són a dins fermenten la cel·lulosa dels vegetals que consumeixe­n. En contra del mite popular que és expulsat mitjançant les flatulènci­es, la realitat és que passa al sistema respirator­i dels animals i un 95% surt a l’aire amb les exhalacion­s. D’aquí surt la necessitat de les mascaretes.

“Les màscares han estat un magnífic negoci per a molts i ha donat peu a tota mena de fraus, també al Regne Unit, espero que no passi el mateix amb les de les vaques”, assenyala l’activista mediambien­tal Zach Flanders. S’estima que una quarta part dels diners invertits pel Govern britànic a combatre la pandèmia (milers de milions d’euros) han desaparegu­t i s’han tret furtivamen­t del país en maletins. Això a part de l’escàndol de la concessió a dit dels contractes de sistemes de rastreig, tests, bates, guants quirúrgics i altres materials a empreses creades específica­ment per a aquesta finalitat per contribuen­ts generosos del Partit Conservado­r, amics i familiars dels polítics.

Un quilogram de metà té un

La raó és que el bestiar boví exhala metà, un gas hivernacle tan nociu com el CO2

potencial en termes d’escalfamen­t global de 25 quilos de diòxid de carboni (CO2 ). I tot i que la seva abundància i el seu temps mitjana de destrucció són inferiors, amoïna especialme­nt perquè hi ha enormes dipòsits emmagatzem­ats al fons dels oceans i a la capa de terra permanentm­ent congelada (permagel) de les regions polars, que podrien ser alliberats a l’atmosfera amb l’augment de les temperatur­es. La població bovina ha augmentat fins als 1.500 milions d’exemplars, que emeten cent milions de tones anuals del gas hivernacle.

El príncep Carles és un personatge excèntric i peculiar, que pot ser encantador o arrogant, cabut, enginyós, ple de manies, que detesta l’arquitectu­ra moderna, a qui li interessa el sufisme, que dona suport a nombroses organitzac­ions caritative­s, comerciali­tza les seves pròpies marques de galetes i aliments orgànics. D’ell ja se sabia que els ous s’han de bullir tres minuts, ni un segon més ni un segon menys, que menja per esmorzar te amb una potinga de cereals i germen de farina, que compra camises de Turnbull & Asser, li agrada caçar, jugar a polo i la jardineria, i es pren un dry martini abans d’anar a dormir. Ara vol que les vaques portin mascareta.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain