La Vanguardia (Català-1ª edició)

El PP lamenta el rebuig de l’Executiu a la seva proposta de pacte econòmic

Feijóo: “Ho hem intentat fins al final, però el Govern central ha preferit Bildu”

- Madr d

El Govern central s’ha guanyat a pols el rebuig del PP al decret llei de mesures urgents. Així ho argumenten en el partit que lidera Alberto Núñez Feijóo després dels infructuos­os intents de negociació amb l’Executiu que, al seu entendre, no va cedir un mil·límetre per intentar arribar a un punt d’acord.

El PP se sent enganyat: “La disposició a dialogar era nul·la”, asseguren fonts del partit. Alberto Núñez Feijóo també va expressar la seva decepció: “Ho vam intentar fins a l’últim minut, però el Govern espanyol havia preferit Bildu abans que el PP”.

Una frustració que, tot i això, no farà que el PP renunciï al que ha estat l’empremta del polític gallec des que es va fer càrrec del partit: intentar consensos entre el Govern central i el principal partit de l’oposició. Entre els quals, les renovacion­s del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Constituci­onal (TC), tot i que el PP, adverteixe­n, ho farà al seu ritme, i no al que pretén l’Executiu de Pedro Sánchez.

El líder popular va recriminar al Govern la pressa amb què es va posar en contacte el ministre de la Presidènci­a, Félix Bolaños, amb Esteban González Pons per parlar de l’eventual acord sobre el Poder Judicial i l’escàs interès demostrat per arribar a un pacte sobre el decret llei del Govern espanyol al voltant de les mesures econòmique­s.

El PP no renuncia a poder arribar a acords per modificar el contingut del decret de mesures anticrisi en la tramitació com a projecte de llei. Aquesta ha estat l’única concessió que ha fet el Govern espanyol als populars i a la resta de grups que van sol·licitar obrir el debat.

Després de sentir les invectives del portaveu del PSOE Pedro Casares contra el PP, la frustració imperava en la direcció nacional del PP, però tot i això no donaven per mal emprat el temps dedicat a intentar arribar a un acord.

La direcció del PP va arribar a creure que el pacte, o almenys un acostament, era possible quan el responsabl­e econòmic del PP, Juan Bravo, va rebre la trucada de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero.

El primer que li va preguntar Montero va ser si el PP anava de debò en la voluntat de negociar, i ell li va respondre que sí, que tenia l’ordre d’Alberto Núñez Feijóo d’arribar a un acord. Bravo va fer a Montero la mateixa pregunta, si el Govern espanyol anava de debò, i la ministra també li va dir que sí.

Sembla evident que el fet que aquell dia –dimecres– tant ERC com Bildu comuniques­sin al Govern espanyol la seva intenció de votar en contra del decret va fer pensar a Génova que l’acord era possible perquè a Sánchez no li quedava cap altra alternativ­a.

Malgrat el mal resultat d’aquest acostament, el PP manté oberta la negociació sobre el govern dels jutges

Però la resposta de la ministra, amb una altra carta, a última hora de la tarda de dimecres, després de la qual no hi va haver més converses, va tancar la possibilit­at de diàleg. Al cap d’una estona va ser el ministre Bolaños qui va trucar a Cuca Gamarra per comunicar-li que en l’única cosa que pensaven cedir era en la tramitació del decret com a projecte de llei.

El PP ja intuïa que aquest seria el desenllaç des que es va convocar dimecres una Junta de Portaveus del Congrés per celebrar un ple urgent –que es va celebrar ahir a la tarda– per debatre la constituci­ó dels membres de la Comissió de Secrets Oficials, entre els aspirants de la qual s’incloïa Bildu i ERC. Això només podia tenir una lectura: que el Govern central havia arribat a un acord amb els independen­tistes i que, almenys Bildu, garantiria la votació del decret. La sospita va quedar confirmada ahir. ●

 ?? LAVANDEIRA  R   E E ?? Final de  anda  Alberto Núñez Feijóo va celebrar ahir l’últim consell de govern a la Xunta de Galícia. Avui deixarà el càrrec per centrar-se en la direcció del PP
LAVANDEIRA R E E Final de anda Alberto Núñez Feijóo va celebrar ahir l’últim consell de govern a la Xunta de Galícia. Avui deixarà el càrrec per centrar-se en la direcció del PP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain