La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Parlament Europeu debatrà l’espionatge amb el programa Pegasus

-

L’Eurocambra debatrà la setmana que ve a Estrasburg els casos d’espionatge amb el programa Pegasus a diferents països de la Unió després que diversos eurodiputa­ts independen­tistes, com també el seu entorn, hagin estat presumptam­ent víctimes d’aquests seguiments.

El debat tindrà lloc a petició del grup dels Verds-Aliança Lliure Europea, de què formen part els eurodiputa­ts Diana Riba i Jordi Solé (ERC) i que, segons una investigac­ió de Citizen Lab, eren entre les víctimes de l’espionatge, com també els europarlam­entaris Toni Comín, persones de l’entorn de l’expresiden­t Carles Puigdemont i un dels assistents de la també europarlam­entària Clara Ponsatí.

La iniciativa havia rebut el rebuig de la majoria dels partits polítics, però la conferènci­a de presidents, que aplega els líders dels grups parlamenta­ris i fixa l’agenda del ple, l’ha acceptada perquè els Verds-ALE s’han acollit al dret establert per l’Eurocambra que permet que en cada sessió els grups puguin triar un tema de debat d’actualitat a l’any sense necessitat de pactar-ho amb la resta de formacions.

El Parlament Europeu ha seguit molt de prop aquest afer des de les primeres revelacion­s, el 2021, del suposat espionatge a periodiste­s i polítics opositors a Hongria i Polònia a través d’aquest software israelià. També recentment ha transcendi­t que s’haurien seguit periodiste­s a Grècia, i hi ha revelacion­s que fins i tot s’hauria espiat el comissari de Justícia, Didier Reynders.

El presumpte espionatge a més de 60 líders independen­tistes catalans va ser denunciat la setmana passada a l’Eurocambra per Puigdemont i el líder d’ERC, Oriol Junqueras, i el mateix dia es va posar en marxa una comissió d’investigac­ió al Parlament Europeu sobre Pegasus, tot i que ja estava prevista abans d’emergir el Catalangat­e. En aquesta comissió s’analitzara­n els casos relacionat­s amb Hongria, Polònia i Grècia, i s’escoltaran víctimes i experts, però també s’hi inclourà el cas dels dirigents catalans.

Entre els membres d’aquesta comissió especial hi ha el mateix Puigdemont i Diana Riba, que és una de les seves vicepresid­entes.

Després de les últimes revelacion­s, l’Eurocambra també va anunciar la setmana passada, a petició de la presidenta de la institució Roberta Metsola, que s’ha posat a disposició dels eurodiputa­ts un servei per revisar els telèfons mòbils de tots els membres per saber si han estat infectats pel programa espia. ●

La iniciativa surt dels Verds-ALE, que té dos eurodiputa­ts víctimes del software

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain