La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’aposta de Vox per Olona a Andalusia inquieta PP i PSOE

Els ultranacio­nalistes impulsen la diputada a batre’s per la Junta

- L L I ST E S E L ECTO RA L S

L’esperat nomenament de la secretària general de Vox al Congrés dels Diputats, Macarena Olona, com a cap de llista per presentar-se a les eleccions andaluses del 19 de juny pel partit ultranacio­nalista és una aposta segura dels d’Abascal que inquieta populars i socialiste­s.

L’alacantina, que es presentarà per Granada, es postula com un perfil fort capaç de redireccio­nar el vot dels populars desencisat­s amb les polítiques del popular Juanma Moreno Bonilla.

Restar poder al PP-A i trobar suport al graner del gairebé extint Cs és l’objectiu de Vox, que vol entrar amb força al Parlament andalús i convertir-se en el soci imprescind­ible de Moreno Bonilla. Els d’Abascal saben que, si són clau del pròxim govern, hauran consolidat un relat ascendent en la política espanyola després del que va passar a Castella i Lleó, on ja formen part del govern.

A la regió, Olona té un important exèrcit de seguidors que l’acompanyen a tot arreu on va mentre la seva popularita­t continua creixent gràcies sobretot a les seves polèmiques intervenci­ons al Congrés.

Tampoc no ha deixat res al tinter a l’hora de valorar el Govern regional de Moreno Bonilla: ha donat suport als seus companys andalusos en el seu discurs contra la gestió del president i ha insistit que cal impulsar polítiques de canvi reals a la comunitat.

Vox, que es va convertir en un soci fonamental el 2018 perquè el PP-A arribés al palau sevillà de San Telmo, va passar a ser un flagell constant per a l’Executiu. La seva oposició al que van qualificar de

“polítiques continuist­es socialiste­s” dutes a terme pel cap del Govern andalús bé li ha valgut per enfortirse i guanyar adeptes.

Les enquestes apunten que l’extrema dreta duplicaria els escons obtinguts als anteriors comicis, i aconseguir­ia 22 seients, mentre que el líder popular es quedaria amb 44 dels 55 necessaris per assolir la majoria absoluta.

Revalidar la coalició amb Ciutadans sembla impossible, ja que la formació taronja es quedaria molt debilitada, i passaria dels 21 representa­nts actuals a únicament 2. Per tant, Moreno Bonilla quedaria en mans d’Olona per continuar al capdavant d’Andalusia. Al popular el preocupa i l’incomoda a parts iguals que la polèmica diputada sigui la seva contrincan­t en aquesta cursa, conscient de l’empenta que té.

De moment, i encara que no aclareix la incògnita de si estaria disposat a entendre’s amb l’extrema dreta per continuar al Govern andalús, Moreno Bonilla continua reivindica­nt la seva “posició moderada, equilibrad­a i assenyada” alhora que aviva la por que l’aposta de Vox mobilitzi l’electorat d’esquerres.

“Si el seu discurs [d’Olona] és radical o incendiari, una part de l’esquerra es pot mobilitzar i dificultar la majoria social que estem construint des de la moderació”, ha dit el president andalús. “Si ella pot representa­r Le Pen, potser jo represento Macron”, afirmava.

Es podria interpreta­r com un toc d’atenció a Vox perquè afluixi una mica el seu discurs.

La hipòtesi d’una mobilitzac­ió entre els votants de l’esquerra és una cosa que també preveu i celebra Juan Espadas, secretari general del PSOE-A i candidat a la presidènci­a de la Junta. Interpreta que el fet que Macarena Olona es presenti a aquests comicis el pot beneficiar, ja que podria animar els seus votants a participar en les eleccions votant a la contra, cosa que reforçaria les opcions del puny i la rosa a les urnes o bé apostant per la confluènci­a Por Andalucía, amb què podria arribar a entendre’s per formar govern.

El candidat socialista a recuperar la presidènci­a de la Junta recorre al perill per a la regió que suposaria tenir una legislatur­a liderada per PP-A i Vox pel que fa a un retrocés, com han defensat aquests anys, en drets socials i en polítiques d’igualtat. ●

El president Moreno Bonilla tem que el perfil dur de la candidata de la ultradreta mobilitzi el vot de l’esquerra

 ?? EDUARDO PARRA / EP ?? Macarena Olona ahir durant la seva intervenci­ó al Congrés dels Diputats
EDUARDO PARRA / EP Macarena Olona ahir durant la seva intervenci­ó al Congrés dels Diputats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain