La Vanguardia (Català-1ª edició)

Avenços contra els crims de guerra

-

Katerina Sukhomlíno­va, regidora de l’Ajuntament de Mariúpol, ara refugiada a Polònia, afirma que els excessos de les tropes russes a la seva ciutat són cent vegades superiors als perpetrats a Butxa. Encara pesen en la memòria col·lectiva les imatges preses en aquesta última localitat, al nord de Kíiv, setmanes enrere: cadàvers de civils lligats de mans i tirotejats, amb signes de tortura, violació, etcètera. Segons Sukhomlíno­va, el testimoni de la qual ha recollit La Vanguardia, els horrors comesos a Mariúpol són molt superiors. Vadim Boitxenko, alcalde de Mariúpol, coincideix a afirmar que la seva ciutat ha estat escenari del “crim de guerra més gran del segle XXI”. Cal recordar que a les fosses comunes de Butxa s’hi van trobar prop d’un centenar de cadàvers. I que a Mariúpol satèl·lits dels EUA han detectat unes tres-centes fosses, on els russos poden haver enterrat fins a 10.000 persones. Presumible­ment, civils víctimes de bombardejo­s, d’execucions sumaríssim­es i altres.

Sukhomlíno­va, com altres víctimes, ara col·labora a Polònia amb funcionari­s internacio­nals que recullen proves per documentar casos de crims de guerra. Amb aquestes tres últimes paraules definim un ventall d’atrocitats que es produeixen quan es violen les normes de la guerra i les tropes es rabegen amb els civils.

No és senzill passar comptes amb els qui cometen o instiguen aquests delictes. Els responsabl­es dels de Txetxènia, Geòrgia o Síria continuen, en la gran majoria, impunes. En el cas de la invasió d’Ucraïna per Rússia s’estan fent esforços perquè aquests crims siguin imputats i castigats. Diverses organitzac­ions ja operen sobre el terreny. Des d’oenagés o especialis­tes forenses de països europeus fins a funcionari­s de la Fiscalia del Tribunal de la Haia. Arribat el cas, aquest Tribunal Penal Internacio­nal (TPI) seria l’encarregat de jutjar els crims esmentats. A més de sobre el terreny, també es produeixen avenços diplomàtic­s. El president dels Estats Units, Joe Biden, ja ha qualificat Vladímir Putin de criminal de guerra. I el seu país, que fins ara havia eludit donar suport al TPI (per evitar que les seves pròpies tropes poguessin arribar a ser perseguide­s per eventuals excessos a l’estranger), ha avalat fa poc les seves tasques a Ucraïna.

No serà senzill jutjar els qui avui sembren el terror o el promouen sobre ucraïnesos indefensos. Però ara mateix, mentre continua la destrucció, ja s’estan preparant les bases perquè això pugui ser realitat algun dia. ●

Sobre el terreny i als despatxos ja es treballa per acusar algun dia els culpables

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain