La Vanguardia (Català-1ª edició)

La plaça de Musk

- Francesc-Marc Álvaro

És divertit i inquietant alhora assistir a l’intent de reformular el que és i el que no és llibertat d’expressió per part d’Elon Musk, el multimilio­nari que acaba de comprar Twitter. El nou amo fa aquest exercici en paral·lel al llançament de diversos tuits sobre noves opcions possibles a la xarxa mundial que vehicula el debat polític més calent. En una de les seves piulades, Musk afirma el següent: “Perquè Twitter mereixi la confiança del públic, ha de ser políticame­nt neutral, la qual cosa significa efectivame­nt molestar igual l’extrema dreta i l’extrema esquerra”.

Sobre neutralita­t s’ha escrit molt i alguna cosa sabem des dels temps llunyans en què els primers impressors de diaris eren també els seus editors, directors, redactors i distribuïd­ors: no hi ha mitjans neutrals encara que els mitjans més solvents intenten ser veraços i rigorosos dins d’una línia editorial concreta, la qual cosa no té res a veure amb les trinxeres que converteix­en el periodisme

Acceptarem les regles que fixi el seu amo o tocarem el dos de Twitter?

en desfigurac­ió. Desgraciad­ament, hi ha públic per a tot, també per als mitjans que distorsion­en els esdevenime­nts de manera sistemàtic­a.

Però Twitter no és un mitjà de comunicaci­ó, és tota una altra cosa. És un speakers’ corner virtual, global i amb milions d’oradors. És una plaça des de la qual es propaguen i es reben notícies, idees, ocurrèncie­s, consignes, rumors, bestieses, mentides i soroll. És, també, un teatre hiperbòlic de la lluita política, religiosa, cultural i ideològica. I és, finalment, una eina poderosa per influir en processos electorals i en la mobilitzac­ió política en general. Musk no es conforma amb el fet de ser propietari d’un grup de comunicaci­ó, va més enllà del que va fer Jeff Bezos quan va adquirir The Washington Post, el 2013. El magnat d’origen sud-africà té la clau de la plaça i, a més, vol redissenya­r-la a partir del seu particular concepte de llibertat d’expressió, informació i pluralisme. Acceptarem les regles que fixi el seu amo o tocarem el dos de Twitter?

El més bo d’aquesta faula és que està passant davant els nostres ulls de la forma més obscena, transparen­t diran alguns. A Musk li agrada que vegem les seves jugades en directe, als antípodes del poderós tradiciona­l. Per això resulta molt més revelador analitzar els silencis del personatge que les seves piulades incessants. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain