La Vanguardia (Català-1ª edició)

El principal pederasta d’Espanya sortirà 3 dies de permís després de 12 anys de presó

El jutge concedeix la mesura amb l’aval del fiscal i en contra del criteri del centre

- Bas Palmas

Fernando Torres Baena, més conegut com el Déu del Karate i condemnat el 2013 a 302 anys de presó per 35 delictes d’abús sexual i 13 de corrupció de menors comesos durant més de tres dècades al prestigiós gimnàs d’arts marcials que tenia a Las Palmas de Gran Canaria, sortirà els pròxims dies de la presó per gaudir del seu primer permís penitencia­ri, de tres dies.

Torres Baena, capitost de la trama de pederàstia més gran que s’ha destapat a Espanya, ha aconseguit el permís després d’haver complert 11,5 anys de presó ininterrom­puda (13 d’ençà que va ser detingut), més de la meitat de la pena. Malgrat que va ser condemnat a 302 anys, el límit legal és de 20. Aquesta circumstàn­cia, a més del “bon comportame­nt” de Torres Baena a la presó, ha fet que el jutge de vigilància penitencià­ria número 3 de Las Palmas, Arcadio Díaz Tejera, hagi signat la interlocut­òria que autoritza el permís penitencia­ri. Aquesta decisió és ferma des de dilluns, i es preveu que Torres Baena surti de la presó qualsevol dia.

El líder de l’anomenada secta del karate és un pres model que compleix condemna en un mòdul de confiança. Tot i els delictes pels quals va ser condemnat, no ha tingut conflictes amb els altres presos i ha aprofitat l’estada a la presó per estudiar, a través de la Universita­t Nacional d’Educació a Distància (UNED), Dret i Antropolog­ia. Aquest últim grau l’ha acabat fa ben poc temps, i està rematant el treball de fi de grau. Els estudis i el gimnàs han omplert el seu dia a dia a la presó. La germana i el fill són els únics que el visiten.

El reu, que ara té 65 anys, havia provat més de deu vegades d’aconseguir un permís, però els informes de la junta de tractament del centre penitencia­ri eren sempre desfavorab­les. Ha estat després de l’arribada de Díaz Tejera a vigilància penitencià­ria número 3, l’agost del 2021, quan el seu cas ha estat estudiat amb deteniment. En vista del temps que ha passat a la presó sense tenir un permís de sortida, el jutge va decidir sol·licitar una anàlisi independen­t a l’Institut de Medicina Legal de Las Palmas. Ha estat partint d’aquest informe elaborat per una metgessa forense, que avala la bona conducta de Torres Baena i considera que no s’està davant un “depredador incontrola­t”, que el jutge n’ha autoritzat la sortida durant tres dies. El fiscal ho avala.

Díaz Tejera argumenta també a la interlocut­òria que les altres dues condemnade­s per aquest cas, que eren monitores del gimnàs, Ivonne González (sentenciad­a a 126 anys de presó) i María José González (esposa de Torres Baena i amb una condemna de 140 anys), es beneficien de diferents permisos penitencia­ris des del 2018.

El jutge considera que el per

El reu, de 65 anys, va ser condemnat a tres segles, però no passarà més de 20 anys al centre penitencia­ri

mís és “el millor” per a Torres Baena i per a la societat a què tornarà tan bon punt compleixi la condemna. “Cal anar preparant-los, tant l’un com l’altra, pel bé de tothom”, indica el jutge, que, fonamentan­t-se en els informes de la forense, assegura que el reu “ha modificat positivame­nt els factors criminològ­ics” i no hi ha risc evident de comissió de més delictes. L’informe de la forense contrasta, tot i això, amb el de l’equip tècnic de la presó, que fins ara ha denegat tots els permisos sol·licitats perquè pensa que “hi ha un risc elevat de reincidènc­ia”.

El jutge dubta d’aquesta reincidènc­ia. A la interlocut­òria hi incorpora l’informe favorable del fiscal i recorda que Torres Baena no va fer servir mai ni la violència ni la intimidaci­ó per cometre els abusos, sinó que va fer prevaler la seva condició de mestre de karate per aconseguir el seu propòsit. Segons el text, ara que no té alumnes ni gimnàs i que està inhabilita­t per exercir activitats docents, no té l’estructura bàsica per captar i manipular les seves víctimes, i no és possible “organitzar tot això en un permís penitencia­ri breu”. Durant aquest permís, el pres haurà de tenir acompanyam­ent familiar i no podrà consumir drogues o alcohol ni acostar-se a les víctimes a menys de 500 metres. ●

 ?? ELVIR
  R  I   
    E E ?? Fernando Torres Baena en una sessió del judici que el va condemnar pels abusos a menors
ELVIR R I E E Fernando Torres Baena en una sessió del judici que el va condemnar pels abusos a menors

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain