La Vanguardia (Català-1ª edició)

Elogi d’un magistrat de vigilància penitencià­ria just i sensible

- /

Arcadio Díaz Tejera és un ● magistrat progressis­ta (“roig”, diu al seu Twitter) i membre de l’associació Jutgesses i Jutges per la Democràcia. Molt elogiat pels seus companys, té fama de treballado­r i de sensible. Va substituir al jutjat de vigilància penitencià­ria número 3 la magistrada Carla Vallejo, ara viceconsel­lera de Justícia del Govern canari. La seva concessió de tres dies de permís a un pederasta és una lliçó sobre la finalitat última de les penes privatives de llibertat: les presons no són magatzems de persones. El magistrat, que també ha estat senador socialista i diputat del Común, és a dir, Defensor del Poble a les Canàries, recorda que la funció de la presó és “proporcion­ar el millor règim i tractament” als interns perquè puguin “obtenir la reeducació i la reinserció”. De fet, per molt repugnants que siguin els delictes jutjats, aquest és l’objectiu de la presó, no només castigar. Els jutges de vigilància penitencià­ria, afegeix Arcadio Díaz Tejera, no s’han de convertir en “justiciers o venjadors, afegint noves penes a les establerte­s per l’òrgan sentenciad­or”. L’escola judicial, dependent del Consell General del Poder Judicial, ensenya a aplicar les lleis, però no a tenir sentit comú. Això es porta de fàbrica o no es porta. I Arcadio Díaz Tejera en té de sobres. D. Marchena comptes arran de la guerra a Ucraïna podria haver estat el detonant del rim.

L’informe reforça així la tesi del feminicidi i està en la línia del que ja apuntava fa uns quants dies el cap dels Mossos d’Esquadra a Girona, el comissari Josep Milan, que assegurava que les proves recopilade­s pels investigad­ors fins aleshores no plantejave­n altres possibles línies d’investigac­ió, com ara que la màfia russa pogués estar al darrere dels crims. S’espera l’anàlisi dels mòbils i els aparells electrònic­s que es van emportar de l’habitatge i les anàlisis de tòxics i teixits de l’autòpsia del presumpte agressor per donar per tancada la causa.

Protosenia havia treballat entre els anys 1997 i 2015 per a l’empresa gasista russa Novatek, on va ocupar diversos llocs de responsabi­litat. El seu fill Fedor, que era a França quan van tenir lloc els fets i va ser qui va avisar perquè no podia contactar amb la seva família, ha afirmat en declaracio­ns al mitjà britànic Daily Mail que el seu pare no hauria pogut fer “mai” mal a la seva dona i a la seva filla. ●

 ?? ELVIR
  R  I   
    E E ?? El magistrat Díaz Tejera
ELVIR R I E E El magistrat Díaz Tejera

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain