La Vanguardia (Català-1ª edició)

La reforma de la ronda de Sant Antoni agreuja la fractura entre BComú i PSC

Oposició i veïns també acorralen Colau i la seva idea d’una zona de vianants més restrictiv­a

- LUIS BENVENUTY

El ple municipal aprovarà avui una proposta dels regidors de Ciutadans a fi que l’Ajuntament posi en marxa com més aviat millor el projecte de reforma de la ronda de Sant Antoni dibuixat el 2018. La majoria de veïns i comerciant­s d’aquest vial i voltants també donen suport a desterrar tan aviat com sigui possible la gran plataforma de formigó que s’hi va instal·lar fa cinc anys i tornar-la a obrir en els dos sentits al pas de busos i taxis. Entenen que la congestió dels carrers més pròxims obliga aquest canvi. Així ho testifica una enquesta recent entre entitats de la zona orquestrad­a per comerciant­s.

És un clatellot a les polítiques de mobilitat de l’alcaldessa Ada Colau i els seus. Fins i tot els seus socis socialiste­s a l’executiu rebutjaran la idea de transforma­r en una mena d’eixos verds per a vianants totes les rondes que divideixen l’Eixample i Ciutat Vella, la de Sant Antoni i les d’Universita­t, Sant Pere i Sant Pau, per consolidar al capdavall el sistema de superilles que implanten a la ciutat. El debat de la mobilitat agreuja la fractura entre comuns i socialiste­s en el govern municipal. El que passi a Sant Antoni tindrà efectes en tot el centre. ERC i JxCat també entenen que el pas del transport públic potser perjudica la imatge de la ronda, però veuen que és necessari. La pressió és tan gran que en aquests moments el vot dels regidors de BComú davant la proposició de Ciutadans és incert. Fa pocs mesos el no hauria estat l’única opció. Avui l’abstenció, a fi de mitigar la solitud, és plausible.

De tota manera, és la pressió ciutadana la que alimenta la política i propicia l’últim gir d’una història que va arrencar fa cinc anys. Llavors va concloure la reforma del mercat municipal del barri, i el desmantell­ament de la carpa provisiona­l va deixar la meitat de la ronda convertida en una plaça. Només hi va quedar la gran plataforma que sostenia la carpa.

Aviat l’Ajuntament va elaborar un projecte de reurbanitz­ació definitiva, el del 2018, amb àmplies voreres, carrils bus taxi, un altre de bidireccio­nal per a bicis, zones de càrrega i descàrrega... i amb el consens de la majoria de partits, veïns i comerciant­s. Però als comuns no els va agradar mai. Així va quedar reflectit en els successius pressupost­os municipals, en els nombrosos ajornament­s, en el continu menystenim­ent...

Els comuns començaven a conjuminar la gran reforma de les rondes entre l’Eixample i Ciutat Vella. Tants busos i taxis no hi tenien cabuda. L’horitzó era en el pròxim mandat. Durant aquests anys a la de Sant Antoni l’Ajuntament només hi ha pintat unes quantes pistes esportives i jocs infantils, i de mica en mica aquest indret ha esdevingut un inquietant no-lloc de dibuixos difuminats. El mercat de la misèria és la manifestac­ió més destacable d’una pila de problemes de convivènci­a que des de fa mesos obliguen la Guàrdia Urbana a ser-hi present les 24 hores.

I les queixes de veïns i comerciant­s van obligar l’executiu municipal a recular, a comprometr­e’s a retirar la gran plataforma abans de finals d’any i a dur a terme de seguida la reurbanitz­ació definitiva. Un document municipal recull les tres opcions que hi ha sobre la taula: la conversió en zona de vianants total, molt bonica, en realitat utòpica, segons veïns i comerciant­s; la del 2018, molt més realista, i finalment la més defensada pels comuns en les últimes reunions amb veïns i comerciant­s, que preveu un únic carril bus taxi i un parell més per a ciclistes. Aquest plantejame­nt, tot i això, fa arrufar el nas a més d’un, perquè les zones de càrrega i descàrrega són al costat de l’Eixample, malgrat que semblen molt més necessàrie­s a la banda del Raval. Veïns i comerciant­s ho tenen clar, però estan oberts a negociar-ho. El seu principal objectiu és recuperar aquest no-lloc. ●

El ple municipal d’avui aprovarà reobrir el vial al trànsit de busos, taxis i vehicles de càrrega i descàrrega

 ?? XAVIER CERVERA ?? La gran plataforma de formigó sol presentar un aspecte sense gaire encant
XAVIER CERVERA La gran plataforma de formigó sol presentar un aspecte sense gaire encant

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain