La Vanguardia (Català-1ª edició)

La infanta Sofia fa 15 anys

La filla petita dels Reis celebra avui l’aniversari

- MARIÁ GEL ALCÁZAR Bar a

Expliquen que la infanta Sofia s’assembla a la seva mare, i la princesa Elionor, al seu pare. A més del caràcter, els dos membres de cadascuna de les parelles comparteix­en posició i destí. Als segons els ha tocat ser els protagonis­tes, i a les primeres, acompanyar-los en el seu camí. Avui Sofia de Borbó Ortiz fa 15 anys, una edat en què, en plena adolescènc­ia, ja s’encara la joventut.

La filla petita dels Reis va néixer el 29 d’abril del 2007, dos mesos i mig després de la tràgica mort de la seva tia Erika Ortiz, de manera que va portar a casa seva l’alegria habitual que tota nova vida suposa, i també un bàlsam per a la seva mare especialme­nt. Va ser una nena, com ja s’havia anunciat durant l’embaràs de la seva mare en una decisió inèdita per evitar les especulaci­ons sobre què passaria si el segon fill dels llavors prínceps era un nen i avançava la seva germana, Elionor, en l’ordre successori, tal com assenyalav­a i assenyala la Constituci­ó.

Quan va néixer, Sofia se situava al tercer lloc de l’ordre successori al tron, però, després de

La Infanta és la segona en l’ordre de successió al tron fins que la seva germana, Elionor, tingui fills

la proclamaci­ó del seu pare, el 2014, en va pujar un. El mantindrà fins que la seva germana, la princesa Elionor, tingui descendènc­ia.

Durant catorze anys i mig, Elionor i Sofia han tingut vides paral·leles. Al marge del desfasamen­t de setze mesos que les separa, cosa que els impedeix coincidir al curs escolar, han anat juntes a l’escola, Santa María de los Rosales de Madrid, als campaments d’estiu i, per descomptat, de vacances amb la família. Fins i tot comparteix­en amistats. Els Reis, i especialme­nt la reina Letícia, han volgut que els primers anys de les seves filles no es fessin distincion­s entre l’una i l’altra; s’han educat igual i amb el mateix tracte.

Només la decisió que Elionor estudiés a l’Atlantic College de Gal·les els dos cursos de batxillera­t internacio­nal, des del setembre del 2021 fins al juny del 2023, les ha separat físicament.

Les dues germanes estan en contacte per videotruca­des i, a més de les tres vegades (premis Princesa d’Astúries, Nadal i Setmana Santa) en què la princesa Elionor s’ha desplaçat a Espanya, la infanta Sofia i la reina Letícia han anat diversos cops al Regne Unit per visitar-la.

Sofia de Borbó, que va rebre aquest nom en honor a la seva àvia paterna, la reina Sofia, manté una bona relació amb la materna, Paloma Rocasolano, i amb altres membres de la família de la seva mare, però no freqüenta ni els seus cosins Urdangarin ni els seus cosins Marichalar. Per raons òbvies, des de fa gairebé dos anys no veu el seu avi Joan Carles, però continua anant a casa del seu avi Jesús Ortiz, que viu, casat en segones núpcies, amb Ana Togores, a Madrid.

Encara que la Zarzuela, per desig de la Reina, no facilita informació sobre la infanta Sofia pel que fa als seus estudis o les seves aficions, se sap que és una noia espontània i divertida, que estima molt la seva germana i que és conscient que el seu paper, els pròxims anys, serà ajudar-la en l’àmbit públic i ser la seva confident en el privat. Com Elionor, l’any que ve Sofia anirà a estudiar a l’estranger i després anirà a la universita­t. El seu futur, malgrat que no està tan marcat com el de la seva germana, sí que està limitat, ja que, com a membre de la família reial, no podrà treballar en l’àmbit privat i s’haurà de dedicar només a representa­r la Corona.

Quan arribi a la majoria d’edat, d’aquí tres anys, se li podrà assignar algun acte oficial en solitari, però mentrestan­t sempre la veurem amb els seus pares o, en alguns casos, acompanyan­t la seva germana. La infanta Sofia, a diferència de la resta de la família reial, encara no té vida pròpia. ●

 ?? CHEMA CLARES / GTRES ??
CHEMA CLARES / GTRES
 ?? DUS O DESPOTOVIC / GETTY ??
DUS O DESPOTOVIC / GETTY
 ?? EUROPA PRESS E TERTAI ME T / GETTY ??
EUROPA PRESS E TERTAI ME T / GETTY
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain