La Vanguardia (Català-1ª edició)

La raça del gos no determina la conducta de l’animal, segons un estudi genètic

La investigac­ió desmenteix estereotip­s sobre el temperamen­t dels gossos

- Sabdelona

La raça del gos no determina per si sola que l’animal sigui més agressiu, obedient o afectuós, entre altres trets de comportame­nt, segons una investigac­ió liderada per científics de la Universita­t de Massachuse­tts i l’Institut Broad de Harvard i el MIT. L’estudi, publicat ahir a la revista Science, desmunta estereotip­s sobre els gossos, posa en dubte alguns aspectes legals relacionat­s amb la perillosit­at d’algunes races i revela que els trets de comportame­nt són individual­s i es remunten a llinatges ancestrals, no a la classifica­ció moderna dels gossos en races.

“Fa vuit anys estudiava la relació entre el trastorn obsessivoc­ompulsiu en gossos i humans. No havia tingut mai gossos, però quan explicava la investigac­ió als meus col·legues, treien el mòbil i m’ensenyaven fotos del seu gos mentre em descrivien amb tota mena de detalls el comportame­nt de la seva mascota”, va dir en roda de premsa la professora de la Universita­t de Massachuse­tts Elinor Karlsson, investigad­ora principal de l’estudi. “Poc després se’m va acudir crear un projecte de codi obert i sense ànim de lucre on els amos de mascotes poguessin donar informació i respondre a enquestes per a estudis científics sobre els seus animals de companyia, l’Arca de Darwin, que ens ha servit per dur a terme aquest treball”, va afegir Karlsson.

Amb les dades sobre comportame­nt aportades pels propietari­s de 18.385 gossos de races pures i mixtes, i una anàlisi genòmica de 2.155 gossos, els investigad­ors van determinar que la majoria dels trets de comportame­nt són heretables, però que la raça només explica un 9% de la variabilit­at de comportame­nt entre gossos. “Una xifra significat­iva en ciència, però no prou per afirmar que un gos és com és per la raça”, va explicar Karlsson a la roda de premsa.

Es van avaluar comportame­nts de gossos com la sociabilit­at amb les persones i amb altres gossos, la impulsivit­at, el joc, l’obediència, l’hostilitat, la participac­ió o la recerca de proximitat humana.

No es va observar una associació directa entre comportame­nt i raça, però sí que es va demostrar que els comportame­nts són heretables, més relacionat­s amb la família i amb cada gos que amb la raça. Tot i així, comportame­nts com udolar o anar a buscar un objecte per tornar-lo són més comuns en unes races que en unes altres, però no exclusius de cap.

Els trets menys heretables o menys diferencia­ts per races són els que es refereixen a l’hostilitat del gos quan se sent provocat per estímuls aterridors o incòmodes, que s’associen amb la seva agressivit­at o perillosit­at.

“Suposar que l’ascendènci­a racial de cada gos prediu el temperamen­t i el comportame­nt de l’animal ha donat lloc, entre altres coses, a una sèrie de legislacio­ns sobre races específiqu­es,

El comportame­nt del ca està més relacionat amb el sexe i l’edat de l’animal que no pas amb l’estirp

que poden incloure restriccio­ns en les asseguranc­es o la prohibició total de tenir algunes races de gossos”, explica un comunicat de premsa.

Els investigad­ors han revelat que en el genoma dels gossos almenys hi ha onze regions clarament relacionad­es amb el comportame­nt caní. També han trobat que el comportame­nt està més relacionat amb el sexe i l’edat del gos que amb la raça.

Els autors del treball atribueixe­n la baixa predictibi­litat del comportame­nt segons la raça al fet que les races canines són una classifica­ció moderna, introduïda fa uns 200 anys, amb trets distintius més estètics que temperamen­tals. ●

 ?? ANGELA LE  / AAAS ?? En Sandy, un dels gossos de l’estudi, encreuamen­t de pastors australian­s, collie i cocker americà
ANGELA LE / AAAS En Sandy, un dels gossos de l’estudi, encreuamen­t de pastors australian­s, collie i cocker americà

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain