La Vanguardia (Català-1ª edició)

Si és que hi ha cases d’algú

- Sergi Pàmies

Ara que alguns milionaris s’han convertit en proveïdors de continguts mediàtics, hem sabut que Elon Musk té idees immobiliàr­ies pròpies. En comptes de vantar-se de tenir mansions protegides per exèrcits de guardaespa­tlles, el milionari afirma que no té domicili fix i que es fa convidar a cases d’amics. Uns amics que, seguint un circuit rotatori d’hospitalit­at, l’acullen en el que anomenen “habitacion­s de convidat”. A primera vista sembla una operació rendible. T’estalvies els impostos de propietat i les despeses de mantenimen­t però, a canvi, has de tenir amics als quals els sobri una habitació, temps i esperit hospitalar­i. Jo, per exemple, tindria problemes per acollir Musk. El més remotament semblant a una habitació de convidats que tinc és una mena de traster amb post de planxar, una guitarra jubilada, un pòster de Babar i un plegatín precari que no crec que satisfés l’esperit nòmada de Musk.

A Musk li atribueixe­n virtuts revolucion­àries i deu ser veritat perquè els milionaris sempre recomanave­n acumular patrimoni i defensaven la pedra com una de les inversions més rendibles i segures. Musk deu haver entès que el futur serà mutant i incert i aplica el que tota la vida hem anomenat penques, i que rau a fer-se convidar i anar vivint de gorra confiant no solament en la bondat dels estranys sinó sobretot dels coneguts. La confessió immobiliàr­ia de Musk coincideix amb la de l’escriptor Maksim Ossípov (autor del recull de contes Pedra, paper, estisores, editat per Club Editor) que fa unes setmanes va dir: “Casa teva és allà on tens el llit”. És una manera de compensar les ínfules patriòtiqu­es o els afanys malaltisso­s de propietat, que recorden aquella cançó de Marvin Gaye (que Paul Young va recuperar als

El relativism­e immobiliar­i d’Elon Musk contrasta amb la realitat dramàtica dels desnonats

anys vuitanta): “Allà on hi penjo el barret és casa meva”. Aquest relativism­e immobiliar­i contrasta amb el drama dels desnonats i dels que viuen al carrer no pas per decisió vocacional sinó per una carambola de circumstàn­cies desgraciad­es. En la literatura de l’autoajuda també abunden els aforismes sobre que casa teva és allà on t’espera el caliu d’un foc encès, una presència tangible o intangible de déu, un plat de sopa, la fidelitat d’un gos o l’amor d’una família i altres desitjos basats en fets vagament reals. Amb la seva manera d’entendre els criteris de propietat, Musk s’estalvia les discussion­s espirals de les reunions de propietari­s i l’amenaça, especialme­nt plausible a casa nostra, dels okupes. Uns okupes que podrien versionar perfectame­nt Ossípov (“casa teva és allà on el teu llit és el llit d’algú altre”) i Gaye (“abans de penjar el barret en una casa, canvia el pany i procura filmar i amenaçar el propietari si s’acosta per protestar o fer-te fora”.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain