La Vanguardia (Català-1ª edició)

Barcelona: un deute pendent amb el jazz

- MIQUEL M.LINA

Un dia després que el Grec anunciés una edició de gran volada, el Festival de Jazz va confirmar ahir que la ciutat recupera i fins i tot supera –pel que fa als festivals– el nivell d’abans de la pandèmia. Així, en aquest ball de la reactivaci­ó sonaran les guitarres indie, temes de Rosalía o C. Tangana i música electrònic­a, però també solos de saxo.

Música per a la tornada a la normalitat i música per sostenir l’ànim. Si estem d’acord que la invasió d’Ucraïna evoca la sinistra iconografi­a de la Segona Guerra Mundial, no és sobrer de recordar que, aleshores, el jazz va ser un símbol de la resistènci­a de l’ésser humà a sotmetre’s a la lògica de la barbàrie.

Cal destacar la tornada als escenaris, durant el festival, del formidable quartet que formen Joshua Redman, Brad Mehldau, Christian McBride i Brian Blade. Els aficionats a aquesta música havíem sentit parlar de la seva lluminosa aparició als noranta, però l’any i mig que van tocar junts no se’ls va poder veure a Barcelona. La seva ruptura no va ser per desavinenc­es, sinó per la constataci­ó que tots quatre tenien una personalit­at pròpia a desenvolup­ar en l’escena internacio­nal. Per als no habituats a aquest gènere, cal dir que aquest ressuscita­t quartet ve a ser el que en llenguatge esportiu es denomina un dream team.

El festival va anunciar també una sèrie de concerts per celebrar demà dissabte, al palau Robert, el dia internacio­nal del Jazz. Serà una commemorac­ió testimonia­l. De cara a futurs anys, hauria de ser l’Ajuntament el que impulsés, amb el festival i la resta de programado­rs, una celebració que estigui al nivell del que cal esperar d’una ciutat tan jazzística com aquesta.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain