La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’economia dels Estats Units es contreu un 1,4% el primer trimestre del 2022

-

L’economia dels Estats Units es va contreure un 1,4% el primer trimestre del 2022, un resultat que no va fer més que potenciar els temors de recessió.

Aquest retrocés, en un gir radical i inesperat pel que fa al creixement de rècord assolit el 2021, després de la recuperaci­ó pel tancament forçat de la pandèmia, es produeix en un context marcat per una sèrie de factors, com ara l’expansió de la variant òmicron, una inflació creixent al nivell de fa quatre dècades i la guerra per la invasió russa d’Ucraïna.

L’any passat l’economia va créixer en aquest període un 5,7%, el període d’expansió més potent des del 1984. El producte interior brut (PIB), ajustat amb la inflació, va caure un 0,4% en aquests primers tres mesos pel que fa al trimestre anterior o un 1,4% en el registre anualitzat, va informar dijous el Departamen­t de Comerç.

Aquesta dada en negatiu representa una caiguda significat­iva des d’un 1,7% de creixement (equivalent a un 6,9% anualitzat) pel que fa al tancament del 2021, i és el pitjor trimestre des dels primers temps de la covid, l’abril del 2020.

Els elements que més van influir en aquest retrocés del PIB es vinculen directamen­t a elements altament volàtils, com ara la frenada als inventaris, davant la rapidesa amb què es van construir en l’anterior període, i l’ampliació del dèficit comercial, cosa que significa que els Estats Units importen més del que exporten. Un altre factor a tenir en compte és que han desaparegu­t els estímuls vinculats al coronaviru­s que va aprovar el Congrés.

Malgrat la contracció, la forta despesa en el consum (va augmentar un 0,7%), la continuada inversió en els negocis (malgrat debilitar-se) i la fortalesa del mercat laboral suggereixe­n que la recuperaci­ó manté la seva re

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain