La Vanguardia (Català-1ª edició)

Twitter admet que des del 2019 va sobreestim­ar la xifra d’usuaris

-

vacunació com les que es van necessitar el 2021 i a Janssen no li calgui finalment tanta capacitat de fabricació a la seva planta.

Biosca va explicar que Sant Joan Despí ja elabora vacunes tradiciona­ls, i és de les poques instal·lacions capaces de fabricar les d’última generació que fan servir un virus com a vector (com la de Janssen) o tecnologie­s d’ARN missatger com les de Pfizer i Moderna.

L’empresa estudia ara “integrar-se verticalme­nt” i crear una planta de productes biològics, per poder fer tota la cadena de valor, des dels antígens i els principis actius fins al vial injectable. “Tenim el coneixemen­t i pensem que és el moment”, va explicar Biosca. El propòsit és obrir la planta a Catalunya, a prop de la que ja tenen, per no haver de duplicar equips. “Ha passat l’oportunita­t financera de la covid, no l’oportunita­t estratègic­a”, va explicar el conseller delegat. Aquesta tecnologia, va recordar, també es farà servir per a d’altres menes de vacunes, per produir biosimilar­s i per a les teràpies gèniques i la medicina personalit­zada. L’empresa no ha quantifica­t la inversió que comportarà.

Reig Jofre va celebrar ahir la junta d’accioniste­s, que va aprovar els comptes del 2021: amb uns ingressos de 236 milions d’euros, un 2,6% més que el 2020, un 55% van ser generats fora d’Espanya. El benefici operatiu o ebitda va arribar als 27,3 milions, un 2,9% superior. La companyia obté un 44% dels seus ingressos de la fabricació per a tercers, d’antibiòtic­s i injectable­s; un 32% de medicament­s de prescripci­ó, en l’àrea osteoartic­ular i de dermatolog­ia, i un 24% en productes d’autocura de la salut, especialme­nt amb la marca Phorte Pharma.

L’empresa, en borsa des del 2015, està controlada en un 63% per la família Reig. Les accions han caigut un 50% des dels màxims de la pandèmia i “són ara una gran oportunita­t de compra”, va assenyalar Biosca. ●

En ple procés d’adquisició per Elon Musk, anunciada aquest dilluns després d’una oferta de més de 41.000 milions d’euros que va fer per Twitter, la xarxa social va explicar que una dada mal introduïda fa tres anys va donar com a resultat un error de càlcul de la seva mètrica d’usuaris actius diaris monetitzab­les mitjà.

“El març del 2019 vam llançar una funció que permetia a les persones vincular diversos comptes separats per canviar convenient­ment entre comptes”, va dir la companyia en un comunicat. “L’error comès en aquell moment va fer que les accions fetes a través del compte principal donessin com a resultat que tots els comptes vinculats es comptessin com usuaris actius diaris monetitzab­les”, conegudes com a mDAU, per les seves sigles en anglès.

El quart trimestre del 2021, la xarxa social de missatges va assegurar que tenia 216,6 milions d’usuaris arreu del món. Tot i això, després d’un recàlcul, la xifra era en realitat de 214,7 milions d’usuaris.

Aquesta informació va aparèixer aquest dijous en el balanç de resultats del primer trimestre del 2022, que pot ser un dels últims abans que Musk prengui les seves regnes i la tregui de borsa, Twitter va obtenir uns ingressos de 1.200 milions de milions de dòlars (1.134 milions d’euros), per sota de les estimacion­s de 1.230 milions, cosa que es va interpreta­r com el reflex d’una desacceler­ació en el rendiment publicitar­i.

Aquests ingressos suposen un increment d’un 15,9% respecte als que es van registrar fa un any. Però en el revers el cost de les operacions de la multinacio­nal van augmentar un 35%, fins a 1.254 milions de dòlars.

El seu benefici net va arribar als 484 milions d’euros aquest primer trimestre, un dels més convulsos de la seva història per la intromissi­ó de l’home més ric del món gràcies a Tesla. Aquesta xifra significa multiplica­r per més de set els guanys en comparació amb el mateix període del 2021 (64 milions d’euros). No obstant, això es deu a la comptabili­tzació de 916 milions d’euros per la venda del negoci de publicitat mòbil MoPub.

Els guanys per accions van pujar quatre cèntims, quan se’n van pronostica­r tres. Però la dada més positiva, que contradiu les previsions dels analistes, fa referència a l’increment fins a una mitjana diària de 229 milions d’usuaris actius el primer trimestre, per sobre dels 226,9 milions augurats, gairebé un 16% més respecte als del mateix tram de l’any passat. ●

El benefici es dispara el primer trimestre gràcies a la venda del negoci de publicitat mòbil

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain