La Vanguardia (Català-1ª edició)

I la barbàrie continua

- Jordi Juan Director

La barbàrie d’Ucraïna no s’atura i cada dia ens revela noves mostres d’una catàstrofe humanitàri­a inexplicab­le. Al testimoni dels superviven­ts que expliquen morts, tortures i violacions de civils ucraïnesos s’hi afegeixen els bombardejo­s indiscrimi­nats i ahir es va conèixer també l’ús de petits dards utilitzats com a munició en raïm per causar un nombre més alt de víctimes. Bombes que s’han dirigit a places públiques o estacions de tren on molts ciutadans provaven de fugir per escapar-se de la guerra. Les fosses comunes que s’han descobert en llocs abandonats per l’exèrcit rus evoquen els pitjors records de les atrocitats de la Segona Guerra Mundial. El drama no sembla tenir final.

Els esforços del secretari general de l’ONU, Antonio Guterres, per buscar acords amb Rússia en ajuda humanitàri­a han donat pocs fruits o nuls. Dimarts es va reunir amb Vladímir Putin i va discutir plans d’evacuació a la zona de conflicte. Dos dies després, quan va arribar a Kíiv per reunir-se amb Volodomir Zelenski, es va trobar amb una rebuda inesperada: l’explosió de cinc míssils llançats per Rússia. Podria ser una casualitat, però tot apunta que va ser una resposta desafiador­a del Govern rus.

I, mentrestan­t, Europa viu la paradoxa que destina més diners per comprar energia a Rússia que no pas en armament a Ucraïna. Segons una investigac­ió d’un think tank belga, que recollim avui a la secció d’Economia, Europa va destinar el primer mes de conflicte una ajuda militar a Ucraïna valorada en uns 5.000 milions d’euros, però, en canvi, les empreses europees van pagar a Rússia un total de 20.000 milions. Es diu aviat: quatre vegades més.

En aquestes circumstàn­cies, és molt difícil poder predir el final del conflicte. L’OTAN està intensific­ant l’ajuda a Ucraïna perquè resisteixi el màxim temps possible, mentre busca alternativ­es a la dependènci­a energètica de Rússia. Com explica el nostre enviat especial, Xavier Mas de Xaxàs, no es pot descartar fins i tot una intervenci­ó directa de forces de l’OTAN en la guerra, mentre els dirigents russos continuen insinuant la possibilit­at de recórrer a armament químic o nuclear. Tot és susceptibl­e d’anar a pitjor.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain