La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les tropes russes van estar a punt de capturar Zelenski i la seva família

-

Sembla que la captura del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, era un dels objectius al començamen­t de la invasió russa d’Ucraïna. Les tropes russes van intentar penetrar a la residència presidenci­al, al centre de Kíiv. Són revelacion­s que ha fet el mateix Zelenski al periodista de la revista Time Simon Shuster, que ha conviscut 15 dies amb el president ucraïnès. En l’extens reportatge, Zelenski descriu les primeres hores de la invasió.

Després dels primers bombardejo­s a Kíiv, que es van sentir abans que sortís el sol, ell i la seva dona, Olena Zelenska, van anar a despertar la seva filla, de 17 anys, i al seu fill, de nou. Aviat es van adonar que la capital no era un lloc segur. L’exèrcit va informar el president que els soldats russos s’havien llançat en paracaigud­es sobre Kíiv per matar-lo o capturar-lo a ell i la seva família.

A entrada de fosc hi va haver tirotejos als voltants del barri governamen­tal. Els guàrdies del complex residencia­l van apagar els llums i van portar armilles antibales i fusells d’assalt per a Zelenski i almenys una dotzena dels seus ajudants. Només alguns d’ells sabien com fer servir una arma. Els russos ho van intentar dues vegades, escriu el periodista a partir del relat de Zelenski. Van fracassar.

Paral·lelament, van arribar les ofertes dels Estats Units i britànique­s per evacuar el president i el seu equip a fi d’establir un govern en l’exili. Però Zelenski les va rebutjar totes: “Necessito munició, no un viatge”, va dir.

També es va negar a amagar-se en un búnquer allunyat de la capital. La residència del carrer Bankova no era segura, envoltada d’edificis que servirien de perfectes amagatalls per a franctirad­ors.

La segona nit, mentre les forces ucraïneses lluitaven contra els russos als carrers pròxims, el president va decidir sortir al pati i gravar un missatge de vídeo al seu telèfon. “Entens que estan mirant –li va dir al reporter de Time–. Ets un símbol. Has d’actuar de la manera com ha d’actuar el cap d’Estat”. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain