La Vanguardia (Català-1ª edició)

Almenys 50 morts en un atemptat suïcida en una mesquita de l’Afganistan

-

Encara no fa un any que els talibans van tornar al poder a l’Afganistan –l’agost de l’any passat–, però ja ha quedat clar que el seu retorn no ha suposat l’estabilitz­ació promesa pel govern integrista. La violència castiga el país pràcticame­nt cada dia i no permet ser optimista de cara al futur.

Almenys 50 persones van morir i desenes van resultar ferides aquest divendres en un atemptat suïcida a una mesquita a Kabul, on hi havia centenars de fidels reunits per a l’oració, de manera que el nombre de víctimes podria ser fins i tot més gran.

Cap organitzac­ió no havia reivindica­t fins ahir a la nit l’autoria de l’atemptat, que va tenir lloc a la mesquita sufí de Khalifa Sahib, quan un terrorista suïcida es va immolar dins del recinte religiós.

L’acció s’emmarca en una sagnant onada de violència que ha tingut lloc durant les últimes setmanes a l’Afganistan, i que hi ha deixat desenes de morts i ferits en un reguitzell d’atacs a mesquites, mitjans de transport i centres educatius.

Dos atemptats simultanis van tenir lloc dijous al país, amb explosions a autobusos que es dirigien a zones rurals de Mazar-e-Sharif, capital de la província del nord de Balkh, que van deixar almenys deu morts i 13 ferits.

Aquest doble atemptat, que va ser reivindica­t precisamen­t ahir divendres pel grup gihadista EstatIslàm­ic (EI), es va produir en el marc de la campanya batejada per aquesta organitzac­ió amb el nom de “revenja dels dos xeics”, llançada fa dues setmanes pel nou portaveu de l’Estat Islàmic, Abu Omar al-Muhager, en referència a les morts de l’anterior líder de l’organitzac­ió i d’un dels seus portaveus.

Ara farà una setmana, un altre atemptat amb explosius contra una mesquita de la província de Qonduz, al nord de l’Afganistan, va provocar la mort de 33 persones pel cap baix i va causar desenes de ferits. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain