La Vanguardia (Català-1ª edició)

Dimiteix el director de Frontex arran de les pressions per la seva mala praxi

Leggeri era en el punt de mira per devolucion­s en calent de migrants

-

El director executiu de l’agència europea de control de fronteres Frontex, Fabrice Leggeri, va anunciar ahir la seva dimissió davant el consell d’administra­ció de l’organitzac­ió.

Al francès l’envoltava la polèmica des de feia temps per la seva gestió i per una vulneració dels drets fonamental­s, però la seva sortida es va accelerar després d’una investigac­ió de l’Oficina Europea Antifrau (OLAF) en què alertava de devolucion­s en calent de migrants.

Poques hores abans que es reunís el consell d’administra­ció de Frontex ahir per estudiar les al·legacions de l’OLAF, Leggeri va informar en una carta la seva intenció de dimitir “amb efecte immediat”. En la missiva, a què va tenir accés La Vanguardia, Leggeri va assegurar que el seu paper havia estat “modificat”. “Sembla que el mandat de Frontex pel qual he estat elegit i renovat el juny del 2019 ha estat modificat de manera silenciosa però efectiva”. Un argument que la Comissió Europea ha rebutjat.

A partir d’ara, Leggeri serà substituït per la directora general adjunta que més temps fa que és al càrrec, Aija Kalnaja, de manera temporal, quan en un màxim de dos mesos s’haurà de decidir qui optarà al càrrec.

La Comissió Europea haurà d’obrir la vacant, una cosa que farà “ràpidament” i que es prendrà com a prioritat, segons un comunicat.

Leggeri va entrar en el càrrec el 2015, l’any que va esclatar la coneguda com a crisi de refugiats, durant la qual van arribar més d’un milió de refugiats, provinents majoritàri­ament de Síria. L’agència va passar llavors de tenir un pressupost de 142 milions d’euros a vorejar el 2022 els 758 milions.

Segons confirma Frontex, l’informe de l’OLAF també apuntava, a més de Leggeri, a dos mem

“Sembla que el mandat pel qual vaig ser elegit ha estat modificat de manera silenciosa”, denuncia Leggeri

bres de l’organitzac­ió, per això estudiarà “els pròxims passos”. “El consell d’administra­ció indica clarament que un control de fronteres efectives i la protecció dels drets fonamental­s són compatible­s”, va defensar l’agència.

L’OLAF va tancar una investigac­ió al febrer en què va investigar les informacio­ns de possibles devolucion­s en calent a les fronteres entre Grècia i Turquia, una vulneració del dret internacio­nal. Però el cert és que les denúncies es remunten ja al 2020, quan van sortir informacio­ns de devolucion­s en calent a la Mediterràn­ia, però també entre les fronteres d’Hongria i Sèrbia; Croàcia i Bòsnia; Polònia i Bielorússi­a.

Al cap de poc temps, l’Eurocambra va crear una comissió d’investigac­ió sobre aquests fets, i malgrat que va confirmar vulneracio­ns de drets fonamental­s, el seu informe final va concloure que no podia afirmar completame­nt que l’agència n’havia estat la causant. Precisamen­t, un dels seus membres –i molt crítica amb l’informe final del Parlament Europeu–, l’eurodiputa­da d’Unides Podem Sira Rego, va valorar com “una gran notícia” la dimissió de Leggeri, tot i que estima que “el problema de Frontex no és només Fabrice Leggeri, sinó que el problema de Frontex és estructura­l. Per això, amb la seva dimissió no n’hi ha prou i necessitem un canvi total en la política migratòria de la UE”. ●

 ?? VIRGINIA MAYO   AP ?? Fabrice Leggeri en una reunió de ministres d’Interior de la UE el 2019
VIRGINIA MAYO AP Fabrice Leggeri en una reunió de ministres d’Interior de la UE el 2019

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain