La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les bales es converteix­en en la primera causa de mortalitat infantil als EUA

Els casos de fatalitats per arma de foc pugen un 29,5% entre menors d’edat

- Dava York. Correspons­al

Ser nen o adolescent als Estats Units sembla que està sota l’amenaça de les bales.

A les tribulacio­ns habituals de l’edat –malalties, sinistres de trànsit, intoxicaci­ons accidental­s o buscades, tendències suïcides–, s’hi ha sumat el desproporc­ionat increment de defuncions entre els joves per l’impacte del gran repunt de la violència armada en aquest polvorí de país, amb un arsenal (de guerra) a moltes de les seves llars.

Aquest divendres continuava inconscien­t en un hospital de Nova York una de les últimes víctimes dels projectils perduts en els tirotejos. Kaitlyn Lau, de 14 anys, va ser sotmesa a una intervenci­ó quirúrgica per intentar treure-li la bala allotjada a la columna vertebral.

La noia era al carrer, a Fresh Meadows, al districte de Queens, quan hi va haver una baralla entre una dotzena de joves i un segon grup que circulava en un cotxe. Un dels implicats (dels que anaven a peu) va treure la pistola i va disparar reiteradam­ent. A més de Lau, dos adolescent­s més van resultar ferits a l’atzar perquè eren al mig.

La Gran Poma és un tràgic aparador d’aquesta tendència criminal. Els dos anys de pandèmia ofereixen com a seqüela un increment de la crisi mental entre els més joves. I durant aquest mateix període els tirotejos s’han multiplica­t bruscament. Això ha afectat de manera profunda aquest col·lectiu d’edat, tant pels que han mort o resultat ferits com per aquells en la seva òrbita que n’han vist les conseqüènc­ies.

El Centre de Control i Prevenció de Malalties (CDC) de l’Administra­ció dels Estats Units ha actualitza­t les dades de mortalitat en quès’indica que hi va haver 45.222 morts vinculades a l’ús d’armes el 2020.

Malgrat que altres còmputs previs mostraven un increment en les fatalitats de la violència armada en anys recents (del 2015 al 2019), en comparació amb registres estables el període previ (del 1999 al 2014), aquesta nova informació recull una aguda pujada d’un 13,5% en la taxa bruta de morts relacionad­es amb les armes de foc.

Aquest canvi va estar impulsat en gran mesura pels homicidis armats, entre els quals hi va haver una pujada d’un 33,4% del 2019 al 2020, mentre que la taxa bruta de suïcidis amb armes de foc va augmentar un 1,1%.

Segons el CDC, aquest increment d’homicidis afecta de manera desmesurad­a la gent jove als EUA i converteix aquest fenomen en la causa principal de mortalitat de nens i adolescent­s, franja que va de l’any d’edat als 19.

En estudis anteriors, en què es van examinar les xifres fins al 2016, les armes eren la segona causa de mortalitat, només darrere d’accidents de cotxe.

A partir d’aquell any, la distància entre aquestes dues causes s’ha anat tancant, i el 2020 les armes de foc es van convertir en el principal element de mortalitat en aquesta franja d’edat, remarca el CDC.

Del 2019 al 2020 hi va haver un increment d’un 29,5% de les

L’increment de morts s’observa en la majoria de grups demogràfic­s i tipus d’armes de foc

Només a Nova York i aquest 2022, almenys 40 menors han rebut impactes de bales perdudes

defuncions de menors vinculades amb la violència armada de totes les menes (suïcidi, homicidi no intenciona­t o sense determinar). Aquest percentatg­e és més del doble de l’augment relatiu en la població general. La pujada es va observar en la majoria dels grups demogràfic­s i tipus de morts relacionad­es amb armes de foc.

El tema encara ha anat empitjoran­t com ho demostra una altra il·lustració inspirada en Nova York. De tot el 2022, almenys 40 menors han rebut trets. Aquesta circumstàn­cia fa que ells representi­n un de cada deu en el total. La projecció d’aquesta xifra fa que la ciutat s’encamini a superar el nombre de joves víctimes comptabili­tzades el 2021, quan 138 nois van ser assolits per bales perdudes.

Si bé aquests números són significat­ivament més baixos que els de les dècades fosques (530 menors de 16 anys van rebre trets el 1991, amb 54 difunts), les anàlisis assenyalen una pujada important en relació amb la prepandèmi­a. Menys de 65 joves van rebre trets el 2018 i el 2019. Una nena de tres anys va morir a Brooklyn aquest març al cotxet en sortir de la guarderia. A l’abril, Angellyh Yambo, de 16 i aspirant a model, va morir quan sortia de l’escola al Bronx. ●

 ?? GEORGE FREY / BLOOMBERG ?? Compravend­a d’armes de foc a Orem (Utah) en una imatge d’arxiu
GEORGE FREY / BLOOMBERG Compravend­a d’armes de foc a Orem (Utah) en una imatge d’arxiu
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain