La Vanguardia (Català-1ª edició)

Feijóo deixa la Xunta amb una crida al diàleg i la unitat

El líder del PP aspira a traslladar a Espanya el model gallec

-

Alberto Núñez Feijóo aspira a poder traslladar al conjunt d’Espanya el model que va ser possible a Galícia durant tretze anys, centrat en la moderació, la tolerància i el diàleg i allunyat de la fragmentac­ió i els populismes. Aquestes són les consignes amb què el líder del PP es va acomiadar ahir de la presidènci­a de la Xunta de Galícia, després de comunicar la seva dimissió al president del Parlament gallec, a Felip VI i al president Pedro Sánchez.

“No vull ni puc compartir la premissa que és impossible a Espanya el que sí que va ser possible a Galícia”, va destacar en un acte al palau de Raxoi, davant la catedral de Santiago de Compostel·la. Durant la seva declaració institucio­nal, va declarar com a elements fonamental­s dels seus tretze anys al capdavant de la Xunta de Galícia la moderació i l’estabilita­t. Una recepta que vol mantenir per a la seva tasca com a líder del PP.

Per Feijóo és vital que no triomfi “la fragmentac­ió i la vacuïtat” i que imperi “la unitat”, que és el que li ha permès construir a Galícia “grans majories que no vagin contra ningú”. Tant és així que en el seu comiat no només va tenir un record per als seus antecessor­s del PP, Xerardo Fernández Albor i Manuel Fraga, sinó també per als dos presidents socialiste­s que han governat la Xunta, Fernando González Laxe i Emilio Pérez Touriño.

Aquest gest, que va denominar “galleguism­e integrador”, parteix del convencime­nt que “les autonomies són Estat, i Galícia així ho va comprendre sense fissures i sense complexos”. Una manera de concebre la política que parteix de la defensa de la “democràcia representa­tiva i l’autogovern”, útils per abordar situacions complexes i adequar les decisions a la idiosincrà­sia de cada territori.

Les referèncie­s de Feijóo a la moderació, la convivènci­a i el diàleg en el seu discurs, –íntegramen­t en gallec– semblaven dedicades als dirigents de la política estatal. En especial a Sánchez, després de l’experiènci­a de diàleg amb els socialiste­s, que els populars qualifique­n de fallida, en la convalidac­ió del decret del pla anticrisi.

En aquest sentit, el líder del PP també va voler fer una encesa defensa de l’Estat de les autonomies, de què renega el partit de Santiago Abascal. Ho va fer en parlar del galleguism­e que ha practicat, com a “casa comuna” de tots els gallecs, allunyat “dels nacionalis­tes intransige­nts” i dels “centralist­es”, perquè “ser diferents no vol dir ser hostils a ningú” ni haver “d’aixecar trinxeres”. I perquè, segons Feijóo, l’Estat de les autonomies, “lluny de generar la disgregaci­ó, uneix” i “lluny de desvertebr­ar Espanya, ajuda a cosirla i a harmonitza­r”.

Feijóo continuarà en funcions fins que sigui investit el seu substitut, Alfonso Rueda, vicepresid­ent primer de la Xunta. Està previst que la sessió d’investidur­a se celebri la setmana del 9 de maig i que la presa de possessió sigui el 14 del mateix mes. ●

El president popular fa una encesa defensa de l’Estat autonòmic davant el centralism­e de Vox

 ?? ÁLVAR  BALLESTER S / EP ?? Alberto Núñez Feijóo va presentar ahir la dimissió com a president de la Xunta de Galícia
ÁLVAR BALLESTER S / EP Alberto Núñez Feijóo va presentar ahir la dimissió com a president de la Xunta de Galícia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain