La Vanguardia (Català-1ª edició)

Misogínia britànica

- Màrius Carol

La misogínia és tradició entre els conservado­rs britànics. No se’n va escapar ni tan sols sir Winston Churchill, quan la diputada laborista Bessie Braddock li va retreure el seu estat a la Cambra dels Comuns: “Winston, vostè està borratxo, i el que és més, està fastigosam­ent borratxo”. La resposta de Churchill va ser tota una apologia del masclisme: “Bessie, estimada, vostè és lletja, i encara més, fastigosam­ent lletja. Però jo demà estaré sobri i vostè continuarà sent fastigosam­ent lletja”.

Setanta-sis anys després d’aquesta història, la Cambra dels Comuns acaba de viure un altre episodi de masclisme incontrola­t, protagonit­zat per un grup de diputats conservado­rs que van filtrar al Mail on Sunday que Angela Rayner, la número dos del Partit Laborista, havia intentat distreure Boris Johnson durant

Diputats ‘tories’ van acusar la líder laborista de distreure Johnson amb les seves cames

la seva intervenci­ó parlamentà­ria, creuant i descreuant les cames com Sharon Stone a Instint bàsic.

El diari sensaciona­lista va dedicar a l’assumpte una pàgina sencera, amb una fotografia de la diputada i una altra de l’actriu en l’escena de l’interrogat­ori on es produeix el posat. La informació traspuava misogínia, ja que s’insinuava que, com que Rayner no podia competir en intel·ligència amb Johnson, utilitzava altres dots que el primer ministre no tenia. Per cert, l’article començava amb la següent afirmació del periodista, que donava credibilit­at a la història: “Tot s’hi val en l’amor, la guerra i els duels dels Comuns”, encara que matisava que el relat l’avalaven els conservado­rs. Caldria afegir que on no tot s’hi val és en el periodisme.

Braddock i Rayner comparteix­en no només els atacs misògins, malgrat que les separen tres generacion­s, sinó també els orígens humils, l’activisme social i els esforços per millorar les condicions de vida dels més desfavorit­s. En el cas de Rayner, resulta implacable en les crítiques al Govern.

S’ha parlat menys aquests dies de la denúncia d’un diputat tory per un col·lega amb càrrec al Govern, que el va denunciar per haver-lo descobert mirant porno al mòbil durant els debats de la Cambra Baixa. Almenys a Espanya només els han enxampat jugant al Candy Crush. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain