La Vanguardia (Català-1ª edició)

Estudis tecnològic­s sense barreres

-

Ja fa anys que es va assolir la paritat a la universita­t espanyola. I alguns menys que el percentatg­e d’estudiants de sexe femení és una mica superior al de sexe masculí. Segons dades del Ministeri d’Universita­ts, un 55,7% dels universita­ris són noies i un 44,3% són nois. En algunes carreres, el predomini femení és folgat. Sobretot en els estudis relacionat­s amb l’educació, la salut i els serveis socials, o en ciències socials, periodisme, etcètera. Ara bé, aquests percentatg­es presenten una proporció inversa en carreres tècniques, on la presència masculina continua sent majoritàri­a.

Ahir La Vanguardia va publicar un reportatge fet a l’Escola Superior d’Enginyerie­s Industrial, Aeroespaci­al i Audiovisua­l, i protagonit­zat per cinc noies a punt d’acabar els estudis aeroespaci­als. Elles representa­ven tan sols el 10% de l’alumnat quan van iniciar la carrera. Els darrers anys el seu nombre ha augmentat en cursos inferiors. Però el percentatg­e encara hauria de pujar.

Aquest tipus de progressos són benvinguts. La paritat és un objectiu en tots els àmbits. També en els que tradiciona­lment poden haver semblat un feu masculí. Per això és lamentable saber que un dels motius que perjudique­n una presència femenina més nombrosa en aquests estudis és la infravalor­ació que fan de les seves capacitats algunes candidates, que desisteixe­n cohibides per l’exigència d’algunes enginyerie­s, carreres de ciències, tecnologia o matemàtiqu­es.

La intel·ligència i el desenvolup­ament cognitiu no saben de sexes. No hi ha d’haver carreres vedades a ningú amb capacitat per afrontar-les, i menys adduint raons de sexe. N’és la millor prova la trajectòri­a de la majoria de les que s’atreveixen amb aquests estudis i hi obtenen qualificac­ions brillants. En tot cas, la història recent convida a l’optimisme: és la història de la incorporac­ió progressiv­a de la dona a la universita­t i, en conseqüènc­ia, la gradual normalitza­ció en l’esfera laboral qualificad­a.

Finalment, cal afegir que tot el que s’ha dit potser ens ha de preocupar una mica menys que una altra informació publicada ahir: un de cada tres joves espanyols d’entre 15 i 29 anys voldria ser influencer. És a dir, algú que influeix en l’opinió pública a través de les xarxes. És una aspiració legítima. Però no podem oblidar que la veritable influència s’assenta no en el caprici ni en el gust o la moda, sinó en la possibilit­at de tornar a la societat el que es pot obtenir mitjançant una educació rigorosa i sense barreres. ●

La paritat hauria d’avançar en tota mena de facultats università­ries

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain