La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aquest fou el principi

- Flavia Company

Das war der Anfang”, escriu Hans Magnus Enzerbensg­er a L’enfonsamen­t del Titanic. “Aquest fou el principi”. I segueix: “El principi de la fi és sempre discret”. Discret perquè no fa tant de soroll com s’espera d’un final, perquè comença per un únic punt, perquè no fa la sensació d’haver-se de convertir en l’allau imparable que és després. Perquè no es dona a temps el senyal d’alerta. Perquè, simplement, no pot ser el que està sent”.

En “Algunes reflexions sobre la pèrdua del Titanic”, article de Joseph Conrad aparegut a l’English Review el 1912, llegim: “Es construeix un hotel de 45.000 tones de magnífique­s làmines d’acer (...) i s’avara al mar (...) a una velocitat de vint-i-un nusos (...) Com més gran és un vaixell més delicadame­nt ha de ser tractat”. Conrad parla del desconeixe­ment que provoca la supèrbia. De la negligènci­a que ocasiona l’ambició. De la sorpresa del previsible però ignorat.

De la distracció que suposa la forma –decoració estil faraònic o Lluís XV, cafè parisenc o el que fos necessari per complaure “un grapat de fatus individus, amb tants diners que ja no saben què fer-ne”– davant la responsabi­litat del contingut –prou bots salvavides, mariners en nombre adequat, mesures amb sentit comú–.

La sensació que aquest món nostre és un vaixell que va a la deriva és cada cop més generalitz­ada. Ens endinsem en zones perilloses i dia a dia augmenta la possibilit­at, per pura estadístic­a, de xocar contra la panna de glaç que obri una via d’aigua capaç d’iniciar l’enfonsamen­t.

L’ésser humà vol pensar com a impossible el que tem i, com si amb la paraula n’hi hagués prou, així ho decreta. La nau es proclama insubmergi­ble. Es declara que no pot passar el pitjor i que, per tant, no passarà. I quan la realitat s’imposa per portar la contrària arriben primer la incredulit­at i el desconcert, després la desesperac­ió i, ja tard, una consciènci­a de memòria per desgràcia efímera i en conseqüènc­ia inservible. Perquè el món ja s’ha enfonsat altres vegades, víctima de la mateixa tècnica: la còmoda covardia de la negació. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain