La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ascendeixe­n a 22 els casos d’hepatitis aguda detectats a Espanya des de l’1 de gener

-

Segons l’últim informe publicat ahir pel Ministeri de Sanitat, són 22 els casos d’hepatitis aguda en investigac­ió que s’han registrat a Espanya entre l’1 de gener i el 29 d’abril del 2022 (16 d’ells amb edat igual o més petita de 10 anys) sense cap vincle epidemiolò­gic entre si.

Dels casos inicialmen­t notificats (informe del 22 d’abril) se n’han descartat 3. En 4 casos dels 8 analitzats en què es disposa de resultats, es va obtenir una prova positiva per adenovirus.

El Centre Nacional de Microbiolo­gia ha pogut determinar en un dels casos, mitjançant seqüenciac­ió genòmica, que l’adenovirus és de tipus 2 i la resta estan pendents de resultats. Sanitat subratlla que els serveis d’epidemiolo­gia estan aplicant un qüestionar­i exhaustiu en tots els casos identifica­ts fins a la data, sense que fins al moment s’hagi trobat una causa comuna entre si.

El Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès) va publicar dijous els casos detectats en països de la UE i el Regne Unit en més joves de 16 anys. El Regne Unit va notificar 111 casos (81 a Anglaterra, 14 a Escòcia, 11 a Gal·les i 5 a Irlanda del Nord). Altres països que han notificat casos: Àustria (2), Bèlgica (2), Dinamarca (6), França (2), Irlanda (5), Itàlia (17), Alemanya (1), Països Baixos (4), Noruega (2), Polònia (1) i Romania (1). En total, s’han notificat 166 casos, dels quals (50) han resultat positius per adenovirus i (15) han requerit trasplanta­ment hepàtic.

El quadre clínic s’associa a una ràpida i marcada elevació de transamina­ses. Les proves de laboratori exclouen en tots els casos els virus de l’hepatitis A, B, C, D i E i s’han descartat també les causes habituals d’hepatitis o antecedent­s de viatges. Es continua investigan­t una altra mena de causes infecciose­s, tòxiques o químiques.

Sanitat va llançar una comunicaci­ó a les comunitats i ciutats autònomes i a les societats científiqu­es de pediatria i gerències d’hospitals per fer una observació i recerca activa de possibles casos. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain