La Vanguardia (Català-1ª edició)

Més documentac­ió per a la denúncia

-

“L’Ajuntament no fa superilles, fa eixos, traça línies”. És un concepte “mal emprat”, un instrument de “màrqueting”. Qui així s’expressa en relació amb el projecte Superilla Barcelona que el govern d’Ada Colau vol començar a materialit­zar d’aquí unes setmanes és Salvador Rueda, fundador de l’Agència d’Ecologia Urbana de Barcelona i un dels pares de la idea de superilla, proposta encunyada el 1987 i desenvolup­ada en el pla teòric, i també a la pràctica de moltes ciutats, des de fa més de 30 anys.

Rueda va exposar la seva teoria sobre les superilles, la que considera la ciutat en conjunt, sense fragmentar-la, en una conferènci­a en el marc del fòrum Rethink BCN, organitzat per la Societat Barcelonin­a d’Estudis Econòmics i Socials de la patronal catalana Foment del Treball.

Aquest especialis­ta en el medi ambient urbà va defensar el seu model com una proposta lligada no només a la mobilitat, com fa la proposta d’“eixos verds” que no de superilla de l’actual govern municipal, sinó de “transforma­ció total de la ciutat”. Rueda planteja un esquema que alliberari­a un 70% de l’espai dedicat a la mobilitat reduint únicament un 15% dels vehicles en circulació. I això sota la premissa d’una “solució equitativa”: “Que tothom pugui arribar a tot arreu, que tothom pugui entrar i sortir”. És una aposta per “canviar-ho tot sense canviar res”, per “no trencar res”, per “reordenar”, per “permetre que qualsevol pugui agafar el cotxe si ho necessita”.

Segons el parer de Salvador Rueda, el projecte dels “eixos verds” és sens dubte ineficient: defineix tot just un centenar de carrers on la prioritat passarà a ser del vianant, aborda a penes el centre de l’Eixample. La superilla genuïna, en canvi, permetria actuar en 2.000 carrers dins del perímetre de les rondes, a la ciutat en conjunt, reduint només aquest 15% de vehicles. “Les superilles –va sentenciar– no són un problema de trànsit” .

“Hem de passar de ser vianants a ciutadans. El model actual i el que planteja l’Ajuntament només preveuen el dret de desplaçame­nt. La ciutadania permet l’entrada de l’entretenim­ent, la cultura, l’art, el debat, més enllà del dret al desplaçame­nt. Hem de ser capaços d’ordenar l’espai públic i l’interior de les superilles, així com els voltants”, va raonar l’ecòleg urbà.

El model que preconitza Salvador Rueda, segons el mateix autor, suposaria la creació de 163 noves places de 2.000 m2 i per

Salvem Barcelona va

■ aportar ahir a la Fiscalia més documentac­ió que complement­a la denúncia contra el projecte dels eixos verds a partir de l’aprovació inicial de la comissió de govern de quatre projectes de “reurbanitz­ació”. Assenyalen que el Pla General Metropolit­à, normativa metria un estalvi de 1.700 milions d’euros en salut i en hores laborals, així com un increment mínim d’un 15 % en l’activitat econòmica, tal com ha passat en totes les superilles que ja s’han desenvolup­at al món. A més, posuperior que el govern local ha ignorat, no esmenta en cap dels seus més de 350 articles el concepte “reurbanitz­ació”. Conclouen la comissió d’un “delicte continuat” i reiteren la petició perquè es paralitzin els acords municipals i es continuïn investigan­t “les actuacions delictives exposades”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain