La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Elizabeth Holmes sabia com contestar al que no sabia amb el que sí que sabia”

Amanda Seyfried Protagonis­ta de ‘The dropout’ (Disney+)

- E N T R E V I STA GABRIEL LERMAN

Tot i que és considerad­a una actriu cinematogr­àfica, Amanda Seyfried sempre va estar disposada a treballar a la televisió, per això en la seva carrera destaquen les seves participac­ions a Big love, Veronica Mars i la nova

Twin Peaks. Ara no sorprèn que després de la seva nominació a l’Oscar per haver interpreta­t Marion Davies a Mank, hagi acceptat protagonit­zar una sèrie per a Disney+. A The dropout: auge y caída de Elizabeth Holmes encarna l’empresària que després de convèncer els inversors que la seva companyia havia descobert un mètode per simplifica­r les anàlisis de sang, va ser condemnada per frau i actualment espera una sentència que podria arribar als 20 anys de presó.

Com va ser gravar la sèrie mentre es desenvolup­ava el judici contra Elizabeth Holmes?

Va ser absolutame­nt boig. A cada moment ens assabentàv­em de nova informació, cosa que ens portava a qüestionar-nos si érem al camí correcte. Sentíem que sí, però alhora que podia aparèixer una cosa que canviés tota la percepció sobre aquest cas. Diguem que simultània­ment hi havia moltes coses que passaven a la cort mentre nosaltres filmàvem. I això va fer que tot se sentís molt més real. Moltes vegades era al plató i m’oblidava que els meus parlaments els havia dit algú real que estaven jutjant per les seves decisions.

Quina és la seva opinió sobre ella?

Ambles primeres converses que vaig tenir amb els directors i creadors de la sèrie em va quedar clar que és algú que es lliura completame­nt. Això és indiscutib­le. Però no vaig fer un diagnòstic de la seva personalit­at. Vaig tenir una mirada molt humana. El primer que faig com a actriu quan he d’interpreta­r una persona real és provar d’identifica­r-me amb ella tant com em sigui possible. Això va ser una mica complicat amb Elizabeth Holmes. Però a mesura que la vaig anar coneixent a través del guió i de les filmacions que en vaig veure, l’únic que vaig sentir va ser compassió. D’alguna manera em vaig enamorar d’ella i aquesta ha de ser la meva feina. Per poder connectar-te amb algú t’hi has d’enamorar independen­tment del que hagi fet o de qui sigui. Crec que en ella hi havia una dedicació autèntica que la va portar a fer el que va fer, tot i que aquesta dedicació hagi estat a tornar-se milionària o potser a salvar vides.

Per què creu que va poder convèncer tanta gent preparada?

Perquè creia en ella mateixa. Des d’un punt de vista psicològic, si vols estar convençuda d’alguna cosa i treballes de valent per concretar-ho, arribarà un moment en què has de decidir si el que creus és cert o no. Els nostres cervells són meravellos­os, i podem oblidar-nos de coses i convence’ns d’altres. Elizabeth Holmes era molt capaç a l’hora de crear coses, particular­ment la història de Theranos i del seu invent. Si l’hagués coneguda, hauria estat capaç de vendre’m sorra. Aquesta va ser una de les raons per les quals no vaig voler coneixe-la, perquè sabia del que era capaç. Estic segura que mentre promociona­va la seva empresa, ella ha d’haver hagut de respondre a les preguntes de gent especialit­zada en salut pública, ciència i medicina. Però sabia com contestar allò que no sabia amb el que sí que sabia. Era una actriu increïble i en aquest sentit molt eficient. Podria haver fet servir aquest talent per a una cosa bona, cosa que va fer fins que la seva proposta va deixar de funcionar.

Holmes té una manera de parlar molt peculiar. Com va aconseguir imitar-la a la perfecció?

Quan interpreto una persona real, el meu mètode és provar d’unir el que sé d’aquesta persona amb les meves pròpies experiènci­es. Sempre hi haurà una part de mi en cada personatge i he de mirar de fer servir el que tinc. Vaig haver de fer un gran esforç per parlar com ella perquè la meva veu és molt més aguda que la seva. A sobre, ella parlava amb veu molt greu perquè sentia que causava més impacte. Vaig fer el que vaig sentir que feia falta perquè l’audiència que coneix Holmes ens acompanyés. Aquesta era la meva única preocupaci­ó.

Quines són les preguntes sobre Holmes que encara es fa?

L’essència d’aquesta història és que la gent vol saber què va passar. Hi ha molts interrogan­ts. Elizabeth Holmes continua sent un misteri i aquesta és una bona oportunita­t per saber-ne més. Molt del que proposem ho suposem, però aquestes suposicion­s estan basades en fets. La idea de fer aquesta sèrie era ficarnos en un món on abans no teníem accés. L’audiència vol saber els seus motius. Per això la veu és una cosa que va canviant a mesura que avancen els episodis. Quan la gent va conèixer Holmes, ella ja parlava amb aquella veu profunda, però a la sèrie la coneixem quan és una adolescent i parla amb una veu comuna. Després evoluciona perquè és cap on apunta la sèrie. Mostrar-te qui era abans i en qui es va convertir després. ●

 ?? MICHAEL TRAN / AFP ?? L’actriu durant la presentaci­ó de la sèrie
MICHAEL TRAN / AFP L’actriu durant la presentaci­ó de la sèrie

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain