La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els EUA proposen prohibir els cigarrets mentolats

La mesura afecta sobretot els fumadors negres

-

Fumar mentolat és una qüestió racial als Estats Units.

L’Administra­ció dels Estats Units d’Aliments i Fàrmacs (FDA) va fer una proposta llargament esperada pels especialis­tes, tot i que tardana pel temor de la reacció de la comunitat negra.

La FDA va plantejar al Govern prohibir els cigarrets mentolats, que els experts sanitaris i els líders dels drets civils consideren com l’acció més significat­iva del Govern per aturar els efectes del tabaquisme. La mesura, que l’entrada en vigor encara pot tardar un parell d’anys, busca frenar en sec l’impacte en la salut dels afroameric­ans.

La indústria del tabac té una llarga història d’una comerciali­tzació agressiva del mentolat entre els ciutadans negres, qüestió que els ha causat un greu dany en la salut, amb elevades taxes de malalties relacionad­es amb el tabaquisme i defuncions.

Segons una enquesta de l’executiu, gairebé un 85% dels fumadors negres consumeixe­n cigarrets mentolats en comparació amb un 29% dels fumadors blancs.

Aquest producte representa un terç dels 80.000 milions de dòlars que assoleix el mercat de cigarrets als EUA. Es calcula que els compren uns 18,5 milions de nord-americans.

El sector va vendre 203.700 milions de cigarrets en aquest país el 2020. La xifra representa el primer increment en dues dècades, tot i que és lluny del pic dels primers anys vuitanta, quan es venien més de 600.000 milions. Els mentolats represente­n avui un 36%.

Robert M. Califf, comissiona­t de la FDA, va explicar que la prohibició dels cigarrets mentolats i amb gust (també inclosos) salvarà vides i reduirà les disparitat­s de salut. Com a toc d’atenció per completar aquesta mesura, Califf va subratllar en la seva compareixe­nça de premsa que 480.000 persones moren anualment per malalties relacionad­es amb el tabac, cosa que fa d’aquesta substància la principal causa de morts evitables.

Una vegada que s’acabi la disposició, aquesta regulació serà l’acció més agressiva contra la indústria des que el Congrés dels Estats Units va donar a la FDA el 2009 l’autoritat de regular els productes del tabac.

El mentolat és un derivat químic de la planta de menta, que també s’elabora al laboratori. S’hi afegeix perquè fumar sigui menys fort, i així genera una sensació refrescant al coll i fa l’experiènci­a molt més atractiva. ●

Els experts sanitaris i els líders civils impulsen una mesura que afecta la comunitat negra

 ?? ELITSA DEiKOVA / GETTi ?? El tabac mentolat representa avui un 36% de la venda total als Estats Units
ELITSA DEiKOVA / GETTi El tabac mentolat representa avui un 36% de la venda total als Estats Units

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain