La Vanguardia (Català-1ª edició)

El musical ‘Company’, sol o en parella?

La història d’en Bobby, de Stephen Sondheim i dirigida per Antonio Banderas, arriba al teatre Apolo de Barcelona

- Barcí a

En Bobby és el protagonis­ta del musical Company, que es debat entre continuar solter, un solter d’or cobejat, o posar seny i tenir una parella estable. Les relacions, la por al compromís, els exemples variats, d’èxit o de fracàs, de les parelles que l’envolten fan que el protagonis­ta visqui amb dubtes aquesta crisi dels 40 anys. El muntatge recorre diferents moments de la seva vida amb persones diverses, de manera que de vegades no se sap ben bé si allò està passant o és fruit de la seva imaginació.

Amb aquests elements es basteix un dels musicals més populars de Stephen Sondheim, creador d’obres emblemàtiq­ues com ara Sweeney Todd, que va ser un èxit de la cartellera barcelonin­a, o Golfus de Roma, que a la tardor arribarà al Condal amb Jordi Bosch de protagonis­ta. Però ara és el torn de Company, producció dirigida per Antonio Banderas i estrenada a Màlaga al seu Teatro del Soho Caixabank. Fora de la seva ciutat natal, però, el popular actor no protagonit­za els espectacle­s que dirigeix i produeix: “És la manera que la gent vingui a Màlaga a veure’m”, va declarar a la presentaci­ó de fa una setmana d’A chorus line, també dirigida pel popular actor i que es pot veure al Tívoli.

Doblet, doncs, del malagueny a Barcelona, i en aquesta ocasió qui protagonit­za el musical, en Bobby, és Roger Berruezo, un actor que ja va intervenir en el muntatge original en el paper de l’amic jueu del protagonis­ta, en Paul, i n’era el cover, el substitut de Banderas. Ara ha agafat les regnes de l’espectacle, que s’estrena aquest dilluns i s’estarà un mes i mig al Paral·lel. “No el vaig haver de substituir mai –explica l’actor–, però el procés ha esdevingut molt boig, perquè ara faig el paper protagonis­ta i s’han hagut d’adaptar algunes coses. Dilluns arribarem a l’estrena dels nervis. Però, vaja, com sempre passa”.

Aquest cap de setmana, doncs, estan assajant i polint tots els detalls perquè l’estrena sigui un èxit. Perquè substituir Banderas no és fàcil: “Menudo papelón. Però he tingut un suport incondicio­nal d’ell, jo i tothom. M’escriu gairebé cada dia i em diu que m’agafarà de la mà per tranquil·litzar-me. També m’ha donat molta llibertat per proposar el que jo he considerat. Som diferents, esclar. Ell té una manera de fer, un salero, que jo no tinc. Les comparacio­ns sempre són complicade­s”.

L’acció passa a Nova York i Berruezo, que té 36 anys, s’acosta més a l’edat del personatge original: “Hem apujat l’edat del protagonis­ta de 35 anys a 40, i a Màlaga en tenia 50. Amb més edat, el personatge resulta més versemblan­t, perquè aquesta cosa de la crisi dels 35 del muntatge original, avui li passaria a una persona massa jove. Té por de perdre el seu espai, les seves coses, però veu que els que viuen en parella també són feliços. M’ha enxampat en un moment de la meva vi

La producció del Teatro del Soho Caixabank de Màlaga continua la festa dels musicals al Paral·lel

da, pel que fa a les relacions, que cada dia em remou”.

La companyia s’ha completat amb Robert González, que fa l’anterior paper de Berruezo i és el seu cover, i també hi participen María Adamuz, Albert Bolea, Lorena Calero, Lydia Fairén, Dulcinea Juárez, Silvia Luchetti, Anna Moliner, Julia Möller, Paco Morales, Marta Ribera, Carlos Seguí i Rubén Yuste. Pel que fa a la partitura de Sondheim, Berruezo conclou: “Si et deixes portar per la música, saps perfectame­nt el que li està passant al personatge en cada moment”. ●

 ?? /UGiirM RODrT / A ?? Una imatge del musical Company, que s’estrena dilluns al teatre Apolo del Paral·lel
/UGiirM RODrT / A Una imatge del musical Company, que s’estrena dilluns al teatre Apolo del Paral·lel

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain