La Vanguardia (Català-1ª edició)

Transparèn­cia i corporalit­at

-

Llums %’Antiga

Intèrprets: La GraPde Chapelle; Albert Re4asePs, dire44ióP. Exaudi; James Weeks, dire44ió Lloc i %ata: SaPta Maria del Pi i SaPta Àgata, 20 i 28/IV/2022

Són magnífique­s les sessions que presenta aquesta edició d’un festival que ens obliga a recordar aquell a qui va donar vida Maricarmen Palma des de La Caixa que il·luminava la primavera.

Qüestions d’espai porten a comentar conjuntame­nt dues aportacion­s excel·lents, la primera la del dia 20 d’abril, amb fonament en Tomás Luis de Victoria, que va conjugar actualitat, qualitat i sensibilit­at, amb Lamentacio­nes, majoritàri­ament de la Setmana Santa també del portuguès Manuel Cardoso, o d’Alonso Lobo, que a Sevilla va compartir experiènci­a amb Francisco Guerrero, o Pedro Ruimonte, que va tornar de Brussel·les cap al final de la seva vida a la seva ciutat natal, Saragossa.

Un cor petit, vuit integrants amb personalit­at, que van deixar veure qualitat, bellesa i transparèn­cia, polifonia intensa per a devots que va deixar varietat tímbrica, color en la conjunció i un tractament molt subtil de les sopranos, que no van ser dominants i sí ben imbricades.

El concert d’Exaudi (dia 28 d’abril) va estar centrat en madrigals de Carlo Gesualdo amb un grup potent i subtil, ben condiciona­t i comprensiu amb l’estil que demana el compositor, que reflecteix bé la seva personalit­at en una música que ja mostra passió, camí indiscutit de l’escena operística que esperava a la cantonada. Aquella era una societat de tenebres, que es veien aguditzade­s pel lamentable masclisme del compositor italià.

Gesualdo dinamitza amb la seva música la paraula carregant-la del seu sentit dramàtic i expressiu, i les peces de l’actual Michael Finnisy presentade­s desvirtuen aquesta essència amb gestos moderns, que confonen paraula-significat­sentiment amb la simple materialit­at de la veu. Els madrigals de llibres V i VI de Gesualdo arriben per moments al sublim, i en altres moments contrasten per la seva corporalit­at. Les versions van ser directes, d’individus conscients del seu paper coral, que van deixar veure les particular­itats i la riquesa de cada una de les veus.

Un moment culminant de la vetllada va ser la versió de Nigra es, pulchra sum, una obra impression­ant de Bernat Vivancos (en la primera audició aquí), que parla una vegada més de la profundita­t de la seva tasca, en una versió compromesa pròpia de la intensitat expressiva i qualitat d’aquests intèrprets. Enhorabona. ●

Polifonia intensa per a devots, que va deixar varietat tímbrica i color en la conjunció

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain