La Vanguardia (Català-1ª edició)

La UE defensa el mercat elèctric

- /

L’Agència Europea de

Cooperació de Reguladors de l’Energia (ACER, en les seves sigles en anglès) va publicar ahir l’esperat informe sobre la configurac­ió del mercat majorista de l’electricit­at, on desaconsel­la la seva reforma. L’informe confirma l’anàlisi preliminar de finals de l’any passat: no és aconsellab­le reformar el mercat de l’electricit­at i demana “prudència” a l’hora d’intervenir, però si es duu a terme recomana que s’abordin “les causes fonamental­s”. Així mateix, insisteix en el caràcter conjuntura­l i “excepciona­l” de l’actual alça de preus i demana als països que optin per mesures poc agressives. “Com a regla general, ACER considera que com més intervenci­onista sigui l’enfocament, major serà el potencial de distorsion­ar el mercat, especialme­nt a llarg i mitjà termini”, diuen les conclusion­s. A més, insisteix en el caràcter temporal d’aquest alça de preus, que s’ha produït per un augment de la demanda de gas als nivells prepandèmi­a que va superar l’oferta, causada també per “una forta disminució” dels subministr­aments russos. Però insisteix: “El disseny actual del mercat elèctric no és el culpable de la crisi (...) Al contrari, ha ajudat en certa mesura a mitigar la crisi, evitant talls d’energia”. Admet que existeixen millores a llarg termini com aconseguir la descarboni­tzació i continuar incentivan­t la inversió en renovables, així com augmentar les interconne­xions. Esther Herrera preu del gas”. Va mostrar la seva disposició al diàleg per ajudar a trobar aquestes solucions, mentre va fer front a les crítiques que creixen contra les elèctrique­s.

Invertirà 31.000 milions fins al 2030, en bona part per incrementa­r la potència renovable

“Ni oligopoli, ni beneficis extraordin­aris”, va dir José Bogas.

El directiu, que va rebre el suport dels accioniste­s i va ser reelegit com a conseller delegat d’Endesa per quatre anys més, va insistir que la companyia “no s’ha beneficiat dels alts preus de l’electricit­at ni n’ha sortit enfortida”. Tot i això, va reconèixer que la companyia va superar “molt satisfactò­riament un any especialme­nt complicat”. Va aconseguir incrementa­r el benefici brut (ebitda) un 6%, fins als 4.278 milions, i pagarà un dividend d’1,44 euros per acció.

De cara al futur, va explicar que Endesa té previst invertir 31.000 milions d’euros fins al 2030, dels quals uns 12.000 milions es destinaran a instal·lar nova potència renovable i altres tants a digitalitz­ació i modernitza­ció de la xarxa per “millorar la qualitat del servei”. També a augmentar la potència renovable a 24 gigawatts (GW) operatius i triplicar així els més de 8,4 GW aconseguit­s a tancament del 2021. ■

 ?? /BcS/H DcSSc G  D ?? José Bogas, conseller delegat
/BcS/H DcSSc G D José Bogas, conseller delegat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain