La Vanguardia (Català-1ª edició)

CaixaBank reconeix 214 milions d’impacte pels efectes de la guerra

El banc guanya 707 milions fins al març i liquida la integració de Bankia

-

El creixement més baix de l’economia i altres conseqüènc­ies derivades de la guerra d’Ucraïna han portat CaixaBank a constituir un fons de 214 milions per cobrir-se del previsible impacte en el negoci. En canvi, la bona evolució de les empreses que van recórrer, fa ja dos anys, als préstecs avalats per l’ICO, ha permès a l’entitat que presideix José Ignacio Goirigolza­rri alliberar 199 milions de provisions constituïd­es quan van incórrer en aquest risc. Amb la informació que té avui el banc, la seva taxa de morositat ha baixat a un 3,5% al tancament del primer trimestre, les cobertures són més que suficients.

Ahir, en la presentaci­ó de resultats trimestral­s, Gonzalo Gortázar es va mostrar optimista malgrat les dades de desacceler­ació de l’economia a Espanya i de la revisió a la baixa de les previsions del Govern per al 2022. “La guerra marcarà canvis profunds a Occident i no podem infravalor­ar la seva repercussi­ó”, va admetre el directiu, per ressaltar posteriorm­ent que el banc mostra una solidesa en el balanç i una recurrènci­a en els ingressos, que li permeten afrontar el que vingui. “Hem passat una etapa dura i amb problemes i incidèncie­s, però estem molt satisfets del camí recorregut i la integració ha estat un gran èxit”.

Fa un any, CaixaBank va absorbir Bankia i, en aplicació de les normes comptables, va declarar un benefici de gairebé 5.000 milions el primer trimestre a causa del fons de comerç (la diferència entre el valor i el preu de

Bankia). Sense aquesa partida extraordin­ària, els guanys de CaixaBank van caure un 85% fins als 707 milions el primer trimestre d’aquest any, tot i que a efectes comparatiu­s –si comptam el negoci de CaixaBank i Bankia el 2021 i del grup resultant aquest any– s’ha reportat un increment trimestral d’un 22% aquest any respecte a l’anterior.

Gortázar va insistir a mirar cap endavant: “Després d’haver completat pràcticame­nt un 90% de les integracio­ns d’oficines i de les sortides d’empleats previstes, podem focalitzar-nos cada vegada més en el creixement del negoci”. El banc va destacar en la informació remesa a la CNMV la bona evolució del negoci malgrat les turbulènci­es d’aquest començamen­t de l’exercici. Així, segons CaixaBank, els recursos de clients es van mantenir estables en el trimestre, amb 619.892 milions d’euros, un fet que es complement­a amb 1.208 milions en subscripci­ons netes de productes d’estalvi a llarg termini.

En paral·lel, i per la part de l’actiu, la nova producció d’hipoteques i crèdit al consum a Espanya de CaixaBank va millorar un 14% i un 18% interanual, respectiva­ment. A més, la nova producció de crèdits a pimes es va incrementa­r un 22%. Gortázar va assegurar ahir que “el 2022 esperem consolidar el nostre creixement i continuar donant

El resultat és un 85% inferior al del 2021, que va recollir un benefici extraordin­ari de prop de 5.000 milions

suport a l’economia amb els nostres clients”. El 17 de maig, l’entitat presentarà un nou pla estratègic per als pròxims tres anys.

Un dels factors que ajudarà a millorar la rendibilit­at és el nou escenari de pujada de tipus, que ja ha portat l’Euribor a terreny positiu, cosa que impulsarà progressiv­ament el marge d’interessos. Al contrari, l’encariment del preu dels diners crearà més dificultat­s a les empreses i les famílies –sobretot a les més endeutades i a les menys solvents–, fet que pot incrementa­r la morositat. Gortázar va dir que veia clau per al país assolir un pacte de rendes per controlar la inflació. ●

 ?? BIEL ALINO / EFE ?? Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank, en la roda de premsa d’ahir a València
BIEL ALINO / EFE Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank, en la roda de premsa d’ahir a València

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain