La Vanguardia (Català-1ª edició)

La gran banca guanya 5.300 milions, un 32% menys per menors extraordin­aris

-

Els sis grans bancs cotitzats espanyols van sumar un benefici net de 5.328 milions d’euros el primer trimestre del 2022, fet que representa una caiguda d’un 32% davant els guanys del mateix període d’un any abans. La baixada s’explica pels beneficis més baixos de CaixaBank davant els de l’any passat, influïts per l’efecte comptable positiu de l’absorció de Bankia.

Els resultats en general han estat marcats per millores en els negocis en tots els casos, en un dels trimestres més complexos per a la societat després de la guerra d’Ucraïna i el consegüent augment dels preus, especialme­nt de l’energia. Precisamen­t els possibles efectes pernicioso­s d’aquesta inflació desbocada és el que ha portat a alguns bancs a constituir noves provisions per protegir-se en el futur.

CaixaBank és la que ha fet una provisió més gran: 214 milions. El BBVA ha destinat 200 milions, que gairebé la meitat correspone­n al mercat espanyol. La presidenta del Santander, Ana Botín, va xifrar en uns 80 milions l’exposició del banc a Ucraïna. Banc Sabadell no va dotar res i preveu fer servir les dotacions fetes per a la covid com a matalàs davant imprevisto­s futurs.

Per als bancs l’alta inflació comportarà un factor positiu, ja que impulsarà una pujada de tipus després d’anys en negatiu. Aquest fet provocarà que, sense fer res, la banca guanyi més diners gràcies que moltes de les quotes hipotecàri­es que paguen els seus clients pujaran.

Bankinter va registrar un benefici net de 154,3 milions en el trimestre, un 4% superior al del mateix període de l’exercici anterior, amb el compensame­nt amb ingressos bancaris l’absència de Línia Directa, i Unicaja Banco va guanyar 60 milions, un 8,5% menys que el mateix període del 2021 (si hi sumem beneficis d’Unicaja i Liberbank). ●

Les entitats presenten bons resultats en un entorn complicat per la invasió russa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain