La Vanguardia (Català-1ª edició)

Finlàndia ha estat neutral per necessitat geopolític­a, Suècia més per identitat

-

Aliança Atlàntica en la població. Un sondeig de Kantar TNS publicat dijous pel diari Helsingin Sanomat indica que un 65% dels finlandeso­s donen suport a l’ingrés a l’OTAN, quan els nivells previs a la guerra oscil·laven entre un 20% i un 28%. Segons una enquesta de l’institut Demoskop per al diari Aftonblade­t publicada el 20 d’abril, un 57% dels suecs donen suport a l’adhesió.

Que Finlàndia vagi més avançada en el procés no és estrany; per la frontera amb Rússia té una història plena de conflictes bèl·lics amb el veí de l’est. Durant segles els finlandeso­s, com a part del regne de Suècia, van combatre en desenes de guerres contra Rússia. Després de passar un segle sota domini rus, Finlàndia va declarar la independèn­cia el 1917 i va lliurar més tard dues conteses amb la Unió Soviètica: la brutal guerra d’Hivern (tres mesos entre el 1939 i el 1940) originada per la invasió ordenada per Stalin, en què Finlàndia va aconseguir retenir la seva sobirania però va perdre un 11% del territori; i la guerra de Continuaci­ó (19411944), en què es va alinear amb l’Alemanya nazi per intentar recuperar el que havia perdut. Durant la postguerra, Hèlsinki va establir vincles de caràcter pragmàtic amb Moscou i es va mantenir com a país militarmen­t no-alineat.

Suècia, que va lluitar en guerres amb els seus veïns durant segles, va evitar després qualsevol aliança militar durant més de 200 anys. La fundació el 1949 de l’Organitzac­ió del Tractat de l’Atlàntic Nord (OTAN) per dotze països –entre els quals les escandinav­es Noruega i Dinamarca– no va fer que finlandeso­s i suecs canviessin de parer.

Amb tot, la tradiciona­l neutralita­t dels dos països va deixar de ser estricta el 1995, quan van ingressar a la Unió Europea i, com a resultat, van ampliar coo

Països de l’OTAN peració amb l’OTAN com a socis. Finlàndia i Suècia participen regularmen­t en maniobres militars de l’aliança.

Dijous a Brussel·les, el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenber­g, va dir al Parlament Europeu que “si decideixen presentar una sol·licitud d’ingrés, Finlàndia i Suècia seran rebudes amb els braços oberts i poden esperar que el procés sigui ràpid”. Stoltenber­g va afegir que l’organitzac­ió estudia algun mecanisme de protecció per al període entre la sol·licitud i l’acceptació.

Durant aquest procés –la durada del qual no és clara, però en teoria podria ser de mesos–, tots dos països continuari­en sense estar coberts pel crucial article 5 de l’aliança, que estipula que un atac militar a un dels membres és un atac a tots els es

L’OTAN estudia alguna protecció per als dos països durant el lapse entre la sol·licitud i l’ingrés

tats de l’acord, que l’han d’ajudar. Ara l’OTAN té 30 països. “Estic segur que hi ha maneres de cobrir aquest període intermedi”, va declarar Stoltenber­g.

Des que van transcendi­r les intencions de Hèlsinki i Estocolm, Rússia ha multiplica­t els avisos als dos països, amb l’amenaça de reforçar la presència militar al mar Bàltic, amb armament nuclear inclòs, des del seu enclavamen­t de Kaliningra­d.

La primera ministra finlandesa proclama aquests dies el valor del seu país per a l’aliança. En efecte, el seu exèrcit consta de 280.000 militars i té, a més, 900.000 reserviste­s, és a dir, gairebé un terç de la població adulta és reservista. I el servei militar continua sent obligatori per als homes.

A Finlàndia hi ha una planificac­ió detallada sobre la manera de respondre a una invasió, des del desplegame­nt d’avions de combat en carreteres remotes, la col·locació de mines en rutes clau de navegació, i la voladura de ponts per a la defensa terrestre, amb l’evacuació de civils. Suècia, entre altres coses, té una de les armades més grans del mar Bàltic. ●

 ?? PAUL WENNERHOLM / AFP ?? Les primeres ministres de Suècia, Magdalena Andersson, i de Finlàndia, Sanna Marin, en la seva trobada a Estocolm el 13 d’abril
PAUL WENNERHOLM / AFP Les primeres ministres de Suècia, Magdalena Andersson, i de Finlàndia, Sanna Marin, en la seva trobada a Estocolm el 13 d’abril

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain