La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un mapa del nou món

La variant òmicron del virus ha obligat la Xina a paralitzar l’economia a una escala que els funcionari­s de Pequín no havien previst. Però sigui quin sigui el desenllaç d’aquesta crisi, no corregirà el lent desplaçame­nt del món cap a Àsia.

- Ramon Aymerich

la reducció global de la pobresa i de l’augment de les classes mitjanes. També d’un corriment de terres en les relacions internacio­nals. Acostumats que la guerra freda fos cosa de dos, pensàvem que el futur havia de ser un enfrontame­nt entre fronts: EUA i els seus aliats contra la Xina i els seus. Serà molt més enrevessat. Tenir la Xina com a client ha permès a molts països deixar de dependre de les velles meròpolis. Ara tenen opcions, i això els conrteix en no-alineats. Ha quedat en evincia quan s’han negat a condemnar ssia a l’ONU malgrat les pressions dels A.

L’autoestima xinesa ha anat en augnt els darrers anys. La crisi de Wall et el 2008 li va revelar com gestionava malament el capitalism­e els diners del . Amb el 5G van guanyar per primera

ha analistes que situen la na en la pitjor conjuntura n trenta anys, un punt ’inflexió en el seu avenç

da la cursa contra els Estats Units en mplantació d’una tecnologia emert. La fugida atropellad­a dels americans de Kabul els va convèncer que l’imperi estava en retirada...

L’aparició d’un virus desconegut a Wuhan i la gestió de la pandèmia havia de ser l’última prova de la fortalesa xinesa. Però la contagiosa variant òmicron els ha jugat una mala passada. En un país amb un sistema sanitari feble, molta població sense immunitzar i sense l’última tecnologia en vacunes, l’òmicron és un enemic insidiós que l’obliga a paralitzar l’economia a una escala que els alts funcionari­s no havien imaginat. A Xangai, amb efectes intensos en les grans cadenes de subministr­aments. Potser també a Pequín.

Hi ha analistes que situen els dirigents xinesos en la pitjor conjuntura en trenta anys. Pel malestar davant els excessos de la quarantena, per les repercussi­ons sobre l’economia i per la pèrdua de prestigi de la seva burocràcia. Podria ser una valoració esbojarrad­a o un punt d’inflexió en l’aclaparado­r avenç d’aquest immens país. Sigui una cosa o l’altra, és molt difícil que això pugui corregir el lent i implacable desplaçame­nt del centre de gravetat del món cap a Àsia.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain