La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ciutat rica, ciutat pobra

Cambridge no és només la universita­t i el niu d’espies com Kim Philby. També és la capital anglesa de la desigualta­t

- RAFAEL RA OP

A Cambridge no són les vies del tren les que, com en les cançons de música country nord-americana, separen els barris rics dels barris pobres. És una frontera invisible, que apareix de sobte.

D’una banda hi ha una de les universita­ts més prestigios­es del món, les indústries farmacèuti­ques, de ciències biològique­s i alta tecnologia de l’anomenat aiguamoll de la silicona. De l’altra, els guetos d’Abbey Mill Road, King’s Hedges i Arbury, els habitants dels quals amb prou feines posen el peu al centre d’una les ciutats més turístique­s d’Anglaterra, dominats per les gangs i els narcotrafi­cants, mal comunicats, amb un atur crònic i on molta gent depèn dels bancs de menjar de les esglésies i les organitzac­ions caritative­s per sobreviure.

A Cambridge no tot és glamur, doctorats en matemàtiqu­es, diplomes universita­ris i estudiants tan intel·ligents que són reclutats pels serveis d’intel·ligència britànics... o pels de l’antiga Unió Soviètica, com el va ser cas de Kim Philby, Donald Maclean, Guy Burgess, John Cairncross i Anthony Blunt. És estadístic­ament la ciutat més desigual de tot el Regne Unit, amb un abisme que separa els rics dels pobres. Un sis per cent de privilegia­ts acaparen el dinou per cent de la riquesa, mentre que el vint per cent amb menys recursos s’ha de conformar amb només un dos per cent.

Els habitants de Chesterton, de Freeville Avenue o de Trumpingto­n Road tenen una vida regalada i res de què preocupar-se, econòmicam­ent. Són degans, vicedegans i professors de la universita­t, empresaris joves amb les seves pròpies startups o executius de les empreses de high tech pioneres en innovació que tant han proliferat els últims anys, que es poden permetre una fabulosa casa per sobre dels tres milions d’euros (i sovint molt més) sense pensar-s’ho dues vegades. El preu mitjà d’un habitatge a la ciutat és de 600.000 euros, quinze vegades el salari mitjà, de 40.000 euros a l’any. La immensa majoria no es poden donar el luxe de ser propietari­s.

Però una cosa és haver de conformar-se a llogar i una altra de ben diferent estar mancat d’un sostre i dormir al carrer, una situació cada vegada més habitual. Fa poc, el drama d’una dona homeless que va donar a llum bessons a les portes del cèlebre Trinity College, on han estudiat reis i primers ministres, premis Nobel i dictadors, va ser una bufetada de realitat per als habitants de l’elegant ciutat università­ria, molts dels quals no ensopeguen amb la pobresa en la seva vida diària i ni tan sols eren conscients que existia. En poc temps organitzac­ions no governamen­tals van recollir cent deu tones de menjar, van ajudar un centenar i mig de famílies i van crear clubs juvenils per entretenir els adolescent­s amb esports i tasques de jardineria. Però només és un petit pegat per curar una ferida molt profunda.

Una ferida que no és exclusiva de Cambridge, però de la qual Cambridge és un bon símbol. La pandèmia ha enriquit encara més a la Gran Bretanya als que ja eren rics, i ha empobrit encara més els qui ja eren pobres. Un total de 4,2 milions de nens estan per sota del que es considera el nivell relatiu de pobresa, que vol dir que viuen en famílies amb uns recursos que són menys d’un seixanta per cent de la mitjana nacional (la pobresa absoluta, segons l’ONU, consisteix a no poder disposar de menjar, casa i roba). La culpa no la té només el coronaviru­s, sinó una dècada llarga de retallades de l’Estat de benestar per successius governs conservado­rs, des de David Cameron fins a Boris Johnson, passant per Theresa

Un 6% de privilegia­ts acaparen un 19% de la riquesa, mentre que el 20% més pobre es conforma amb un 2%

May. Tots els beneficis socials (habitatge, malaltia, atur, ajuts per fill...) s’han integrat en un d’únic anomenat “crèdit universal”, que ara mateix no creix anualment ni a la meitat del nivell d’increment del cost de la vida (i això encara sense tenir en compte la inflació d’un 9% que es calcula per a finals d’any, i les pujades del gas i l’electricit­at, que es multiplica­ran fins per quatre).

L’Ajuntament de Cambridge està controlat des de les eleccions municipals de l’any passat pel Partit Laborista, però això no ha pal·liat la desigualta­t creixent. S’ha construït una nova estació de tren, Cambridge North, per facilitar l’accés amb transport públic a l’aiguamoll de la silicona, on es concentren les empreses d’investigac­ió i alta tecnologia. Però els pressupost­os de totes les autoritats municipals del país han estat dràsticame­nt retallats per l’Estat central a fi d’estalviar, i l’ajuda als més necessitat­s va a càrrec de grups com Cambridge 2030, que reuneix acadèmics, regidors i voluntaris per reduir la pobresa abans de l’entrada a la pròxima dècada.

Els 31 “col·legis” o institucio­ns que componen la Universita­t tenen una riquesa estimada en deu mil milions d’euros, però els treballado­rs que netegen les aules i dormitoris, o fan que els jardins estiguin sempre immaculats, sovint amb prou feines guanyen el salari mínim (11,50 euros l’hora), en una ciutat cada vegada més gentrifica­da. Són els que viuen, juntament amb els sol·licitants d’asil i immigrants, als modestos blocs de ciment o barriades de casetes unifamilia­rs mal comunicade­s, lluny dels comerços, amb problemes d’insegureta­t i de droga, que giren l’esquena als turistes. I els que ara, amb l’increment del cost del cistell de consum i una inflació desconegud­a en quaranta anys, han de triar entre menjar, pagar el lloguer o la llum. El nombre de persones dependents de l’ajuda social s’ha multiplica­t per quatre els dos últims anys.

El món dels bancs de menjar i organitzac­ions no governamen­tals, com ara Intercomfo­rt for the Homeless o l’Aliança per Combatre la Pobresa, passa completame­nt desaperceb­ut als visitants, als estudiants que paguen més de cinquanta euros de matrícula per any escolar, i als empleats d’Apple, Amazon, Cambridge Analytical, Featurespa­ce, Kymab, Ieso Digital Health, Arm, Arcus Global, Raspberry Pi Foundation, Darktrace, Cycle Pharmaceut­icals i altres empreses pioneres que els últims anys s’han establert a la vora de la Universita­t amb sous a partir de vint mil euros mensuals, generoses primes i contribuci­ons a fons de pensions privats.

“A Anglaterra hi ha ciutats sens dubte amb més pobresa que Cambridge, com ara Mans

Pompa... Pr cessó cerim nial de graduació d’estudiants de la universita­t el juny del 2021 ... I circum cia. A ey ill ad una de les nes m!s " res i c n#lictives de $am ridge field, Burnley o Barnsley, però cap amb una bretxa tan gran entre els dos mons, el dels que poden i el dels que no –assenyala el sociòleg Edwin Parker–. És un microcosmo­s de la Gran Bretanya de després de la dècada d’austeritat i de la pandèmia, on els afortunats tenen tants diners que no han de preocupars­e del que costen les coses i els treballado­rs de les manufactur­es i serveis que suen per arribar a final de mes i en molts casos es troben per sota del nivell oficial de la pobresa”. La diferència d’expectativ­a de vida entre els uns i els altres és d’onze anys, ni més ni menys. Una de cada deu famílies depèn dels subsidis estatals.

A Cambridge poden ser col·locats els dos integrants d’una parella, i així i tot passar conflictes econòmics seriosos. Molts dels llocs de treball són precaris i abusius, els anomenats “contractes de zero hores”, que han promociona­t els empresaris amb la vènia del Govern. A canvi del salari mínim, has d’estar disponible sempre, només t’informen a l’últim moment de si aquell dia treballes o no en funció de la demanda i la disponibil­itat d’altres companys, i et poden acomiadar en qualsevol moment sense compensaci­ó ni drets. “La relació de lleialtat entre patró i obrer ha desaparegu­t completame­nt al Regne Unit, i és una de les raons per les quals la productivi­tat és una de les més baixes d’Europa”, opina l’economista Karen De Angelis.

Abans de la pandèmia, catorze milions de britànics eren oficialmen­t considerat­s “pobres”. Després de la pandèmia, setze milions, o un de cada cinc, incloent-hi un trenta per cent de les parelles en què tots dos treballen i més de quatre milions de nens, segons dades de l’Oficina Nacional d’Estadístiq­ues. Les causes són els salaris baixos, el deficient sistema d’ajuda social (sovint surts perdent si acceptes una feina, ja que et quedes sense subsidis i has de pagar impostos) i el cost de les guarderies. I tot serà molt pitjor a partir d’ara, ja que l’increment del salari mínim previst pel Govern no compensarà ni de bon tros l’augment de la inflació fins a un 8,7% per Nadal. El Brexit tampoc no dona un cop de mà, ja que el creixement econòmic del país per a l’any que ve s’estima en un 1%, un dels més baixos de tot Europa. A la tardor els ingressos reals anuals d’una família (tenint en compte el cost de l’energia i del cistell de consum) hauran baixat entre 500 i 800 euros.

A la Gran Bretanya, per no ser oficialmen­t considerad­a pobra, una persona sola ha de guanyar almenys 1.500 euros al mes, i una família amb dos fills, 25.000 euros a l’any. A Cambridge hi ha milers de persones que no arriben a això, especialme­nt dones que viuen soles, immigrants, afroameric­ans i asiàtics. “La ciutat s’ha tornat irreconeix­ible –diu Woodrow Goldman, un joier retirat–. Ja no es tracta d’una ciutat università­ria, sinó d’una mena de San Francisco, un hub de start-ups i empreses del món digital que paguen supersous als treballado­rs. Els carrers han perdut personalit­at, s’han omplert de cafès i boutiques de cadena. Els preus dels lloguers o de sortir a menjar fora s’han posat pels núvols. I amb els rics cada vegada baixos més pobres a qui ni es mira ni es veu”. ●

Farmacèuti­ques, firmes d’alta tecnologia i ciències biològique­s han canviat la fisonomia de la ciutat

 ?? JOE  IDDENS - PA IMA ES /  ETTY ??
JOE IDDENS - PA IMA ES / ETTY
 ?? SOPA IMAGES / GETTY ??
SOPA IMAGES / GETTY
 ?? JOE GIDDENS - PA IMAGES / GETTY ??
JOE GIDDENS - PA IMAGES / GETTY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain