La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez confia en la seva capacitat per armar majories i exhaurir la legislatur­a

La Moncloa assumeix un sotrac en la relació amb els aliats que s’afanya a superar

- LA CR N I CA JUAN CARLOS MERINO

Amb un Govern de coalició en minoria i el Congrés més fragmentat de tota la democràcia, Pedro Sánchez s’aferra a l’estratègia política amb què ha aconseguit sobreviure des que va guanyar la secretaria general del PSOE dues vegades, el 2014 i el 2017, i d’ençà que finalment va arribar a la Moncloa, el juny del 2018. És l’estratègia que va adoptar el seu admirat Cholo Simeone, l’entrenador de l’Atleti, i que es resumeix en tres paraules: “Partit a partit”.

Atenent aquest criteri, Sánchez va guanyar l’últim partit, el de dijous, amb la convalidac­ió a la Cambra Baixa del seu pla anticrisi per afrontar les conseqüènc­ies econòmique­s i energètiqu­es de la guerra d’Ucraïna. Tant la Moncloa com el PSOE destaquen que, malgrat la imatge de fragilitat i inestabili­tat que trasllada que cada votació important es converteix­i en una agonia, per la desesperad­a recerca de suports fins al darrer minut, el pla anticrisi va tornar a aplegar una majoria absoluta de 176 escons. Malgrat no comptar, com ja va passar amb la reforma laboral, amb el suport d’ERC. “Hi ha majoria sense ells”, adverteixe­n al PSOE.

Però els socialiste­s també són molt conscients que aquesta imatge d’inestabili­tat constant –malgrat haver aconseguit aprovar també dos pressupost­os generals de l’Estat consecutiu­s per amplíssima majoria– passa factura i afegeix desgast al Govern central. Tot plegat, després de dos anys de legislatur­a en què Sánchez ha hagut d’afrontar una pandèmia, una erupció volcànica i ara una guerra que torna a enfosquir les perspectiv­es de recuperaci­ó econòmica.

L’escàndol del presumpte espionatge a l’independen­tisme, que va excloure ERC de l’equació de la majoria de la legislatur­a, ara amenaça de posar les coses encara més difícils per a Sánchez. Aquest és el pròxim partit a qui s’enfronta.

A la Moncloa assumeixen que passen pel que qualifique­n de

“sotragada puntual”, però neguen taxativame­nt una situació de crisi de governabil­itat. “El Govern ha donat mostres repetides de la capacitat que té d’armar majories per tirar endavant les polítiques i lleis que tenen un impacte directe en benefici dels ciutadans”, asseguren. “Aquesta capacitat existeix i es manté”, conclouen.

La reforma laboral, al febrer, es va salvar per la mínima, per un sol vot, sense el suport del PNB, ERC o EH Bildu, que formen la majoria habitual que sosté l’Executiu. Però va tirar endavant gràcies a una majoria alternativ­a, amb Ciutadans i el PDECat. El decret anticrisi tampoc no va comptar dijous amb ERC, però sí amb EH Bildu, el PNB, el PDECat o el BNG. “Vam aconseguir una altra majoria absoluta de geometria variable, i això que Unides Podem

El pla anticrisi va sumar majoria absoluta, però la imatge d’inestabili­tat passa factura al Govern central

La crisi dels espies, per la qual ERC bloqueja l’agenda legislativ­a, impedeix la cohesió que requereix l’Executiu

continua sense cobrir un dels seus escons”, destaquen els socialiste­s.

Però, en tot cas, a la Moncloa insisteixe­n que la greu situació per la guerra a Ucraïna exigeix “més cohesió parlamentà­ria i unitat política en la presa de decisions per fer front a la crisi”. Així doncs, el Govern central s’afanya per mirar de recompondr­e la relació amb ERC i els recels que expressen també el PNB o EH Bildu, fins i tot Unides Podem, davant el cas de l’espionatge. Al PSOE assumeixen que ERC “ha bloquejat tota l’agenda legislativ­a”. Però la Moncloa adverteix que superaran el xoc. “Estem convençuts que la situació es reconduirà i que aconseguir­em recuperar la relació i la confiança”, afirmen.

D’aquí menys de dos mesos se celebraran les eleccions a Andalusia, en què el PSOE arrenca amb males perspectiv­es per recuperar San Telmo. En aquesta cita amb les urnes el nou líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, buscarà impuls per a les municipals i autonòmiqu­es del maig del 2023 i les generals posteriors. Però malgrat el cúmul d’adversitat­s Sánchez manté el rumb fix, disposat a exhaurir la legislatur­a, com va anunciar, el desembre del 2023. “Sens dubte”, afirmen a la Moncloa.

Arribar fins al final del mandat, assumeixen al PSOE, és l’únic escenari que preveu Sánchez per afrontar el partit definitiu. ●

 ?? DANI DUCH ?? Pedro Sánchez conversa amb el ministre de la Presidènci­a, Félix Bolaños, al Congrés sota la mirada de la vicepresid­enta Yolanda Díaz
DANI DUCH Pedro Sánchez conversa amb el ministre de la Presidènci­a, Félix Bolaños, al Congrés sota la mirada de la vicepresid­enta Yolanda Díaz
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain