La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els secrets de la comissió

Diputats analitzen el seu pas per l’òrgan on es debatrà el cas Pegasus

- Informació elaborada per: RAFAEL RAMOS, EUSEBIO VAL, ANNA BUJ, MARÍA-PAZ LÓPEZ, FRANCESC PEIRON,

mentari (Copasir), un organisme bicameral compost per cinc diputats i cinc senadors presidit per un exponent de l’oposició, que verifica que el sistema d’informació per a la seguretat es dugui a terme respectant la Constituci­ó i les lleis i en l’exclusiu interès de la defensa de la República i les seves institucio­ns. Per exemple, ara està investigan­t si la missió propagandí­stica russa durant la pandèmia a Itàlia, quan un comboi de militars i metges russos van anar suposadame­nt a ajudar del país, es va gestionar per les vies correctes o hi va haver espionatge per part de Moscou.

ALEMANYA

Quan el juliol del 2021 el consorci de periodiste­s Forbidden Stories va revelar l’ús massiu del software Pegasus, mitjans alemanys que participav­en en la investigac­ió van revelar que també autoritats de seguretat d’Alemanya l’havien utilitzat, en concret l’Oficina Federal d’Investigac­ió Criminal (BKA) i el Servei Federal d’Informació (BND). La BKA, com a organisme policial, depèn del Ministeri de l’Interior, i el BND –és a dir, els serveis secrets d’intel·ligència exterior– depèn directamen­t de la Cancelleri­a Federal.

Finalment, el setembre de l’any passat, la vicepresid­enta de la BKA, Martina Link, va confirmar a la comissió parlamentà­ria d’Interior del Bundestag (Cambra Baixa) la compra i ús del software d’espionatge de l’empresa israeliana NSO, propietàri­a de Pegasus. La compra es va fer la tardor del 2020, però segons va puntualitz­ar Link es va adquirir una versió limitada del programa per fer-ho compatible amb el marc constituci­onal alemany. En aquella mateixa sessió, Link va assegurar que Pegasus es feia servir des del març del 2021 en investigac­ions sobre terrorisme i crim organitzat. Avui dia no consta en l’esfera pública que s’hagi utilitzat per espiar ciutadans individual­s.

Segons el Süddeutsch­e Zeitung, el Ministeri de l’Interior va ser informat de la compra de Pegasus, però aquesta compra no es va notificar al llavors ministre, el socialcris­tià bavarès Horst Seehofer. Pel que fa al seu ús pel BND

–la intel·ligència alemanya exterior–, l’opacitat encara és més gran. El rotatiu muniquès afirma que el govern federal de la cancellera Angela Merkel no va comunicar l’afer a la comissió parlamentà­ria encarregad­a de controlar el BND. En aquell moment el govern era de gran coalició de conservado­rs i socialdemò­crates, i va rebre dures crítiques de l’oposició, especialme­nt dels verds, que van parlar de “malson per a l’Estat de dret”, i els liberals, que van cridar a parar “la vigilància dels troians estatals”. Ara ecologiste­s i liberals són al Govern federal del socialdemò­crata Olaf Scholz. Fa mesos que el tema no ocupa l’actualitat informativ­a.

EPTATP UNITP

L’afer de l’espionatge “institucio­nal” ofereix molt de joc als Estats Units. El programado­r Edward Snowden va revelar amb una filtració el 2013 un espionatge massiu a escala global amb el control dels telèfons fet per l’Agència Nacional de Seguretat (NSA) que el va obligar a fugir a Rússia i va provocar un terratrèmo­l polític. Hi va haver comissions legislativ­es, promeses de transparèn­cia del llavors president Barack Obama i el compromís d’introduir reformes per evitar casos semblants. Tot i això, amb el pas del temps la sensació és que tot continua igual.

Les agències d’intel·ligència com l’NSA o la CIA reporten informació al president. El Congrés, tot i això, pot exercir la seva autoritat perquè controla i aprova el pressupost, i això li atorga responsabi­litat per escrutar-les.

Però si les claveguere­s dels Estats Units tenen un nom rellevant, aquest no és cap altre que el de J. Edgar Hoover, fundador de l’FBI, que el va dirigir des que el va crear el 1935 fins que va morir el 1972. Al llarg d’aquests 37 anys va pastar una informació que diuen que va posar en escac els presidents que li van tocar, i a qui havia de retre comptes. Una de les seves campanyes més brutes es va dirigir contra el reverend Martin Luther King, a qui veia com un perill per al poder blanc.

El 2021 l’FBI va fer 3,4 milions d’investigac­ions de dades en aparells electrònic­s de nord-americans sense ordre judicial. És el que figura a l’informe anual que publica la direcció de l’Agència Nacional d’Intel·ligència. El document no al·lega que l’FBI busqués rutinàriam­ent dades dels nord-americans de manera inapropiad­a o il·legal, però una vegada més va suscitar la preocupaci­ó del Congrés sobre la vigilància governamen­tal i la privacitat. Aquesta és la primera vegada que s’ofereix aquesta informació sobre la tasca de l’FBI, que du a terme aquesta mena d’“espionatge” a partir d’una llei de vigilància que data del 1978.

I l’FBI és el que oficialmen­t ha mantingut un contacte més pròxim amb el programa Pegasus, avui vetat al país. Israel, temorós de molestar el seu aliat més important per haver facilitat que altres països el vigilessin, va exigir a l’empresa NSO que aquell programa fos incapaç de punxar números nord-americans. Davant la impossibil­itat d’aplicar aquest sistema, NSO va oferir la versió Phantom, que permetia a l’FBI espiar els ciutadans del seu propi país. El Govern va obrir un debat, i mentrestan­t l’FBI va renovar el contracte pel sistema Pegasus en fase d’estudi. Va abonar cinc milions a NSO.

L’estiu del 2021 l’FBI va decidir no desplegar-lo. L’Executiu va decidir a finals de l’any passat posar a la llista negra aquesta eina d’espionatge pel pes del llegat de Snowden.

El desembre del 2021 els iPhones d’onze treballado­rs de l’ambaixada dels Estats Units a Uganda van ser infectats amb el programa Pegasus. ●

Ala comissió de Secrets Oficials s’hi entra sense mòbils. Els telèfons s’han de dipositar a fora en una capsa metàl·lica i a l’inici de la sessió la presidènci­a recorda als diputats l’obligació de guardar el secret. Són mesures de seguretat en una comissió parlamentà­ria creada per exercir el control sobre les despeses reservades del Govern espanyol, però el debat que ha aflorat aquesta setmana entorn del cas Pegasus inquireix sobre

Tardà i Esteban veuen escassa la informació, Xuclà creu que facilita conèixer l’estratègia de seguretat

l’abast de la informació que ofereix l’Executiu. Realment comparteix els secrets? Quines qüestions s’hi tracten? Fins on arriba la informació?

Joan Tardà (ERC), que va formar part de l’última comissió del febrer del 2017 al març del 2019, expressa els seus dubtes sobre la profundita­t de la informació que pugui oferir el CNI sobre el cas Pegasus i recorda la seva experiènci­a. El primer problema, explica, és que no s’ofereix una documentac­ió prèvia sobre la qual es pugui treballar i, per tant, preguntar als compareixe­nts. “De les explicacio­ns que es donen –prosseguei­x– no es pot discernir si són totalment veraces”.

Tampoc no es lliuren documents i el que els parlamenta­ris poden fer és sol·licitar-los allà mateix i prendre notes a mà, ja que no es poden treure. Però hi ha llibretes sucoses dels que han tingut la paciència d’apuntar.

Moltes preguntes, indica Tardà, queden sense resposta. I de preguntes sobre escoltes a dirigents independen­tistes n’hi va haver durant aquest període.

La comissió de Secrets Oficials es reuneix unes tres o quatre vegades l’any, i també es pot convocar si hi ha algun esdevenime­nt excepciona­l. Hi compareixe­n el Ministeri de Defensa com a responsabl­e del CNI, el Ministeri de l’Interior i el d’Exteriors. Quan durant el mandat del PP la vicepresid­ència del govern central va tenir el control del CNI, la compareixe­nt va ser també Soraya Sáenz de Santamaría. Jordi Xuclà també va formar part d’aquesta comissió durant el període 2017-2019 com a portaveu del PDECat i l’analitza amb una perspectiv­a diferent.

“És veritat que responen el que volen, però es pot tenir una visió de la utilitzaci­ó de les despeses reservades de l’Estat, de les principals amenaces a la seguretat, de les línies d’actuació”, indica. El perquè dels moviments en política exterior, el narcotràfi­c, la situació de la Corona, la immigració il·legal, les amenaces terroriste­s.... En el període 2017-2019 la comissió va tenir coneixemen­t, per assenyalar algun exemple, que les forces de seguretat havien impedit un atemptat terrorista a l’estació de Sants. També es va informar dels àudios de Corinna Larsen gravats per l’excomissar­i José Manuel Villarejo abans que es fessin públics i de l’amenaça que suposava per a la Corona.

El govern de José Luis Rodríguez Zapatero va incorporar a la comissió la presentaci­ó de la Directiva de Defensa Nacional, el document de planejamen­t de l’estratègia anual de Defensa, que presenta el cap de gabinet del president. Cal tenir en compte que durant els últims dos anys la comissió de Secrets Oficials no s’ha constituït al Congrés fins aquesta setmana.

Pel que fa a les expectativ­es sobre l’anàlisi del cas Pegasus en aquesta comissió, Xuclà, igual com el portaveu del PNB, Aitor Esteban, que també en va formar part en el període 20172019, consideren que corre el risc d’acabar en res a causa de la pressió mediàtica a què estarà sotmesa. Si és secreta, no se’n pot revelar el contingut, però alhora tindrà tots els focus a sobre.

Esteban és escèptic sobre l’abast de la informació que s’hi dona després d’anys d’experiènci­a. “No s’ha transmès mai cap secret d’Estat –assenyala–, no creen un clima de confiança ni hi ha voluntat real d’informació. Per investigar i preguntar es necessita una informació prèvia que no es dona”. L’exdirector del CNI Félix Sanz Roldán era un artista, explica, en les presentaci­ons, en la forma. I sempre cal tenir en compte que molts afers d’Estat, quan convé, els aborden directamen­t el president i el cap de l’oposició. ●

Els àudios de Corinna abans que sortissin o l’atemptat evitat a Sants són exemples de temes abordats

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ / ARXIU ?? Sáenz de Santamaría, que controlava el CNI, espera davant la comissió de Secrets al Congrés
EMILIA GUTIÉRREZ / ARXIU Sáenz de Santamaría, que controlava el CNI, espera davant la comissió de Secrets al Congrés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain