La Vanguardia (Català-1ª edició)

ERC adverteix que el Govern central no podrà allargar la legislatur­a sense canvis

-

“Es pot salvar una votació com va passar aquesta setmana, però creiem difícil que es pugui allargar la legislatur­a més temps si no hi ha un canvi d’actitud, de voluntat i de vocació del Govern de l’Estat”. Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d’Esquerra va llançar aquest avís ahir a la Moncloa després de constatar que la reacció de l’Executiu central, sobretot del PSOE, a les revelacion­s sobre l’espionatge és “absolutame­nt insuficien­t i fins a cert punt insultant”, sobretot després de les paraules de la ministra de Defensa, Margarita Robles, al Congrés.

En relació amb l’avís llançat al Govern central, Vilalta va destacar en declaracio­ns a la premsa a Castellcir, al Moianès, que “no hi ha gaires alternativ­es a Madrid, per no dir-ne pràcticame­nt cap, que no passi per l’independen­tisme català i basc, les forces sobiranist­es que van permetre la investidur­a”.

Malgrat que el to d’Unides Podem i dels comuns respecte a l’afer és diferent del dels socialiste­s, que ahir van tornar a retreure –amb declaracio­ns de Salvador Illa– el vot contrari dels republican­s al pla anticrisi a la Cambra Baixa, a ERC remarquen que la “sintonia” que es pot apreciar respecte a algunes demandes no treu que la confluènci­a lila forma part del Govern central. “Que s’arremangui­n: investigac­ió, transparèn­cia i assumpció de responsabi­litats”, va insistir Vilalta en al·lusió als comuns i UP, així com al conjunt de l’Executiu central de coalició.

El president de Junts, Carles Puigdemont, es va pronunciar també sobre aquesta qüestió a l’Eurocambra, que es va reunir ahir a Estrasburg, amb motiu del plenari de la Conferènci­a sobre el Futur d’Europa (Cofoe). L’expresiden­t es va referir a l’espionatge com “una amenaça profunda per a la democràcia” i va avisar que s’està violant “la vida privada de famílies, periodiste­s, advocats i dissidents polítics”. “No som prou exigents amb els nostres Estats, que abusen d’aquestes eines”, va afirmar amb referència a Pegasus.

Aquest plenari va adoptar ahir les conclusion­s de 49 propostes que han de guiar les reformes i el futur de les institucio­ns europees, però se n’han exclòs dues que propugnava l’independen­tisme, una de referent a un “mecanisme europeu de claredat” per oferir vies legals en casos d’autodeterm­inació dins de la Unió Europea i una altra per promoure l’oficialita­t del català en l’àmbit comunitari. ●

 ?? DnMIAE SIF'AD T DVN ?? Marta Vilalta ahir a Castellcir
DnMIAE SIF'AD T DVN Marta Vilalta ahir a Castellcir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain