La Vanguardia (Català-1ª edició)

Agafar les regnes de Pegàs

Malgrat que l’objectiu d’ERC no és trencar el diàleg amb el Govern de Sánchez perquè tampoc no li convé, quan un cas com el de l’espionatge a l’independen­tisme surt a la llum, no se sap com pot acabar.

- Lola García mdgarcia@lavang ardia.es / @lolagarcia­gar

Amb la denúncia de l’espionatge, a més d’assenyalar les males arts de l’Estat contra l’independen­tisme, ERC pretenia deixar clar al PSOE que no els pot continuar menystenin­t. El cas creix, per bé que l’objectiu continua sent no trencar la vaixella. No convé a cap de les dues parts.

Vist pels aliats parlamenta­ris, Pedro Sánchez recorda Emmanuel Macron –amb qui manté una relació esplèndida–, és a dir, altiu i una mica condescend­ent. El líder socialista i els seus, per contra, afirmen que aquest és el govern més dialogant de la democràcia. Des de la investidur­a, el bloc que el va impulsar a la presidènci­a s’ha queixat que actua com si li sobressin els suports, mentre que l’Executiu lamenta que hagi de negociar fins a l’últim vot i que els grups, d’ERC als unipersona­ls, no se sàpiguen elevar per sobre dels seus interessos conjuntura­ls i partidiste­s.

Els republican­s –que, diguem-ho de passada, no van donar a Sánchez un sí a la investidur­a, sinó només una abstenció– fa mesos que estan inquiets perquè creuen que la Moncloa no es pren seriosamen­t la taula de diàleg. La irrupció de l’espionatge amb el programa Pegasus, que l’independen­tisme atribueix al CNI, consolidav­a el missatge que Espanya és irrecupera­ble i, sobretot, havia de servir per clavar un sotrac i esperonar Sánchez a mirar amb més atenció el front català. Però sense enterrar la col·laboració, i ni de bon tros la taula de diàleg. Per Oriol Junqueras, que és qui porta les regnes de l’estratègia republican­a, és fonamental que la Moncloa s’involucri més a atenuar les conseqüènc­ies dels casos judicials del procés que encara cuegen, i també ho és demostrar a Europa que l’independen­tisme exhaureix totes les vies de negociació. Així doncs, no convé trencar. A més a més, si en algun moment Pere Aragonès necessités governar en solitari, el PSC seria una peça necessària. Això a més del rèdit que Junts trauria d’un fracàs de l’estratègia pactista dels republican­s.

Per tant, les primeres declaracio­ns d’ERC sobre Pegasus van ser molt prudents. Es va demanar una investigac­ió i després depurar responsabi­litats. La Moncloa també va reaccionar amb peus de plom i bones paraules, sobretot del ministre de la Presidènci­a, Félix Bolaños. Però la titular de Defensa, Margarita Robles, va per lliure, i la seva justificac­ió de l’espionatge va provocar que ERC passés de demanar de sotamà algun cap, sense concretar, a exigir la de la ministra de Defensa. I és que quan una qüestió com la de l’espionatge surt a la llum, acaba tenint vida pròpia.

Tot són incògnites per resoldre. Qui va espiar, a quantes persones i si es va fer o no amb mandat judicial. El Govern central sembla que ho limita al CNI. Si l’excomissar­i Villarejo i els seus a la Policia Nacional van adquirir Pegasus per a les seves malifetes durant l’etapa del PP, l’Executiu actual assegura que això ja no existeix. També insisteix que els afectats són menys i que sempre es va fer sota supervisió del Suprem, en el marc de la investigac­ió del Tsunami Democràtic, que va organitzar les protestes contra la sentència del procés que van derivar en aldarulls i en l’intent d’ocupació de l’aeroport del Prat. Però l’independen­tisme assegura que hi ha centenars d’espiats, evidència d’una persecució ideològica. No són els únics interrogan­ts. Veurem com paeixen aquest tema els serveis secrets. En el passat, les filtracion­s per saldar deutes interns van ser moneda corrent. I, d’altra banda, la ministra va insinuar que, en cas que es fes públic el contingut de l’espionatge, l’independen­tisme en sortiria malparat.

A això cal sumar-hi que una comissió del Parlament Europeu investigar­à l’ús de Pegasus en països com Polònia i Hongria, als quals s’acabarà afegint Espanya. Una comissió en què hi ha l’eurodiputa­t Carles Puigdemont. L’expresiden­t investigar­à al CNI i n’hi ha que especulen que podria formar part d’una delegació que visités Madrid per a això, per bé que a Waterloo

Sánchez patirà com mai en cada votació, tot i que a ERC tampoc no li convé la ruptura

no ho veuen viable. Així doncs, el cas Pegasus no s’esvairà d’un dia per l’altre. Sánchez no pot oferir cessaments sense saber fins on arribarà això. I menys el de Robles. Una dimissió és un mur menys de defensa.

El malestar amb ERC a la Moncloa és notable, pel seu no a la reforma laboral i al decret de rebaixa dels preus de la gasolina. Sánchez patirà en cada votació i té al davant una agenda legislativ­a important. ERC ja li ha comunicat que no donarà suport a la reforma de la llei mordassa i que s’està pensant què farà amb la d’habitatge. Però hi ha compromiso­s amb la UE a canvi dels fons de recuperaci­ó que passen per votacions al Congrés. El PSOE i Esquerra es necessiten. O entre tots dos aconseguei­xen embridar Pegàs o, si aquest últim emprèn una cursa desbocada, tots dos poden acabar caient del cavall, tard o d’hora.

 ?? DANI DUCH ?? Sánchez amb el seu diputat Héctor Gómez, encarregat d’obtenir els vots
DANI DUCH Sánchez amb el seu diputat Héctor Gómez, encarregat d’obtenir els vots
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain