La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ciutadans es resigna que Andalusia sigui un altre pas del seu llarg viacrucis

-

L’esperança és l’últim que es perd i a Andalusia la fe hi té arrelament. Ciutadans veu la vida de color taronja i, tot i saber que li espera una altra dolorosa caiguda a les eleccions autonòmiqu­es del 19 de juny, ho fia tot a continuar tenint representa­ció parlamentà­ria i, si Déu vol, decidir cap a on s’inclina la balança.

La direcció del partit espera que l’any vinent acabi d’una vegada l’“ajust”, que és l’eufemisme amb què al·ludeixen al negre cicle electoral que després de la patacada de les generals del novembre del 2019 els ha escombrat dels governs de Múrcia, Madrid i Castella i Lleó.

El partit va posar llavors tots els ous a la cistella del PP perquè Albert Rivera pogués continuar somiant a convertir-se en un Emmanuel Macron a l’espanyola i l’únic que no s’ha trencat és el que va portar Juan Marín a la vicepresid­ència de la Junta d’Andalusia. Però la data de caducitat s’ha precipitat i les enquestes redueixen fins a un o dos diputats, en el millor dels casos, els 21 que avui s’asseuen al Parlament andalús.

Després de la funesta moció de censura a Múrcia, neutralitz­ada pel PP en una esperpènti­ca jugada de transfugui­sme, i de quedar fora de l’Assemblea de Madrid després d’una artera traveta d’Isabel Díaz Ayuso, la formació d’Inés Arrimadas va celebrar com una victòria que Francisco Igea conservés pels pèls el seu escó a les Corts de Castella i Lleó.

De la mateixa manera, que Juan Marín pugui continuar asseient-se a l’hemicicle de l’Hospital de las Cinco Llagas, seu del legislatiu, permetria a la cúpula taronja continuar desenvolup­ant l’estratègia de supervivèn­cia política que l’executiva nacional va definir diumenge passat, ja amb Arrimadas al capdavant després de la baixa maternal, en un restaurant de Pozuelo de Alarcón.

Aquest llibre d’instruccio­ns per a casos d’emergència s’inspira en l’experiènci­a dels liberals alemanys, que es van quedar fora del Bundestag i han tornat per formar part de la coalició de govern amb els socialdemò­crates i verds. El primer punt del manual per consolidar l’espai liberal, que segons Ciutadans podria donar cabuda fins a quatre milions i mig d’espanyols, consisteix a desmarcars­e de l’extrema dreta i difondre el credo europeista. Però no és segur que el liberalism­e clàssic que recomana l’FPD arreli a l’agrest solar ibèric. ●

 ?? JUNTA DE ANDALUSIA / EP ?? Juan Marín per Setmana Santa
JUNTA DE ANDALUSIA / EP Juan Marín per Setmana Santa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain