La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sobre la governabil­itat d’Espanya

- __ Defensor del lector: __ Redactors en cap: __ Consellers de Direcció:

El Govern actual d’Espanya, format el gener del 2020 per PSOE i UP, va engegar amb una curta minoria davant un panorama parlamenta­ri fragmentat, ha perdut des d’aleshores alguns dels membres més notoris (vicepresid­ent inclòs) i ha superat al Congrés algunes votacions d’infart que de vegades van fer témer per la seva continuïta­t. I, malgrat tot, va fent, disposat, si les circumstàn­cies ho permeten, a continuar agafant el timó i esgotar la legislatur­a el desembre de l’any que ve.

Entre aquestes votacions d’infart hi ha la de les pròrrogues de l’estat d’alarma o la de la reforma laboral, salvada in extremis el febrer passat (175 vots contra 174) gràcies a l’error d’un diputat del PP. L’última d’aquestes votacions es va registrar dijous passat al Congrés. La finalitat era convalidar o derogar el decret governamen­tal sobre ajuts extraordin­aris per atenuar els efectes de la invasió d’Ucraïna en l’economia dels més vulnerable­s o de la petita empresa. Setmanes enrere, guanyar aquesta votació semblava bufar i fer ampolles. Però l’escàndol de l’espionatge a dirigents independen­tistes va revoltar ERC i en va complicar la convalidac­ió, que finalment el Govern central va salvar (176-172) amb el suport d’EH Bildu.

Si analitzem el que hi ha d’específic en la sessió parlamentà­ria de dijous, podem concloure que PP, ERC i altres partits es van estimar més penalitzar l’Executiu que aprovar un decret gràcies al qual se’ns descomptar­an 20 cèntims per litre de combustibl­e, s’ajudarà els transporti­stes o s’incrementa­rà l’ingrés mínim vital. Vet aquí quelcom difícil d’explicar als ciutadans que pateixen les conseqüènc­ies de la crisi sumades a les de la pandèmia i ara a les de la invasió d’Ucraïna. Desgastar el rival polític és comprensib­le. Fer-ho en detriment dels interessos de les capes més vulnerable­s de la població no ho és. Encara pitjor: abona la perillosa idea que els interessos dels partits no són els de la ciutadania. I propicia paradoxes com que EH Bildu, que va votar a favor de la convalidac­ió, mostra més seny i sentit d’Estat que partits de govern o ja en posicions executives. El diputat del PDECat Ferran Bel ho va resumir perfectame­nt preguntant-se en públic: “Quina és la nostra funció aquí? Millorar la vida dels ciutadans o castigar el Govern espanyol per l’escàndol d’espionatge més gran?”.

Si obrim el focus i passem del detall al pla general, tornarem a una situació similar a la de principis del 2020. El PSOE ja se sabia aleshores condemnat, si s’esquerdava la majoria de la investidur­a, a apostar per geometries variables en els suports parlamenta­ris, en funció de cada un dels projectes que volgués tirar endavant. I el principal partit de l’oposició sembla disposat, com llavors i malgrat el relleu de Pablo Casado per Alberto Núñez Feijóo, a decantar-se sobretot per la crítica constant. Feijóo, que ja va avalar el pacte del PP amb Vox a Castella i Lleó, va deixar passar dijous l’oportunita­t per assajar una estratègia més institucio­nal –amb una mera abstenció n’hi hauria hagut prou– i, també, per capitalitz­ar-la tot seguit reivindica­nt un altre estil d’oposició.

Pedro Sánchez continua exhibint la seva resistènci­a. I el PSOE potser no variarà el guió. Escàs de suports com es troba, és probable que miri ara de recompondr­e relacions amb ERC per continuar navegant. Seria lògic. Perquè unes eleccions anticipade­s potser no donarien uns resultats millors per al PSOE ni per a UP. I si no milloressi­n per a ells, tampoc ho farien per a ERC. Per això Sánchez s’aferra a la seva inestable posició. És cert que el viatge està sent accidentat i causa estrès i una atmosfera enrarida. Però així estem. I s’està pitjor fora de l’Executiu. ●

Sánchez ha superat un altre obstacle, i Feijóo ha perdut una ocasió per canviar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain