La Vanguardia (Català-1ª edició)

La paranoia nuclear és una bogeria?

- John Carlin

que la guerra nuclear sigui inevitable. Només vol dir que és més possible que mai que centenars o milers de milions de persones acabin incinerade­s per bombes atòmiques.

Es dirà que aquest és un escenari alarmista, purament hipotètic. Però hi ha una veritat innegable: no s’han sentit mai més amenaces de guerra nuclear que els últims dos mesos, totes provinents de Rússia. Quatre dies abans de la invasió, Putin va glaçar la sang de mig món declarant que qualsevol altre país que interferís en Ucraïna “s’enfrontari­a a conseqüènc­ies pitjors que no s’han vist mai en la histònostr­e país”, va declarar Putin. Poc després va recordar que Rússia “té eines que no té ningú més” en cas que rebi “amenaces inacceptab­les”. El seu canceller, Serguei Lavrov, va afegir que el risc d’una guerra nuclear, d’una tercera guerra mundial, era “considerab­le”. Després una de les figures més conegudes de la televisió estatal russa, Vladímir Soloviov, va celebrar el potencial destructiu del flamant míssil Sarmat. Considerat el propagandi­sta en cap de Putin, Soloviov va dir: “Un Sarmat significa menys una Gran Bretanya”. No era exactament una broma. Aquest monstre seria capaç d’esborrar del mapa Anglaterra, Escòcia i Gal·les, població de 60 milions. Els britànics “totalment estúpids” s’ho mereixerie­n, va aclarir el locutor, revelant la poca diferència que hi ha entre la seva manera de pensar i la del Leopold, l’assassí en sèrie ruandès.

La resposta de Londres ha estat que totes aquestes amenaces represente­n una escalada perillosa, però la versió oficial continua sent, com a Washington, que una guerra nuclear és “altament improbable”. Segur, perquè no la podria guanyar ningú. Tots perdríem. I Putin és un assassí, no un suïcida. Però “altament improbable”, què vol dir? Que hi ha un cinc per cent de probabilit­at que sí que passi? I si a Putin li continua anant malament la guerra a Ucraïna? I si de sobte se sent arraconat i té por de perdre el que més valora, el poder absolut que exerceix, les probabilit­ats augmenten? Diria que sí.

Un fet indubtable és que Putin és un paranoic. S’imagina perills inexistent­s, el més absurd dels quals és que la Ucraïna “nazi” envaïria Rússia. I ha de ser un psicòpata. Observa la matança de nens ucraïnesos, o les morts dels seus, sense parpelleja­r. El que també és veritat (per una vegada Donald Trump l’encerta) és que ja estem en vigílies de la tercera guerra mundial, si és que no ha començat ja a causa de l’ajuda militar massiva que Ucraïna està rebent d’Occident. I com més duri la guerra, més volatilita­t, més perill que un accident o un error o un ensurt desencaden­i el que en temps de la guerra freda en deien la destrucció massiva assegurada.

Pensar així és caure en la mateixa paranoia que Putin? No. Ell mateix ens en dona motius, amb les seves paraules i les seves accions, per témer el pitjor. Ara per ara només ens vol espantar, però mentre un boig criminal ple de por, ressentime­nt i odi –un Joker de la vida real– continuï al comandamen­t d’un arsenal nuclear capaç d’eliminar el planeta Terra, bé... la bogeria real seria no tenir gens de por. Però també és veritat, potser, que mirar cap a una altra banda és l’opció més recomanabl­e per preservar la salut mental. ●

 ?? ORIOL MALET ??
ORIOL MALET
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain